Libele

+ Saznaj više - Zatvori
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Libela (vaser vaga, nivelir) je jedan od najstarijih alata za merenje. Zasnivaju se na vrlo jednostavnom zakonu fizike da će mehur vazduha u tečnosti biti na sredini kapsule sa tečnošću samo ako je na ravnoj površini, dok će ako se povežava nagib da se postepeno pomera ka kraju libele koji je na višem nivou. Zavisno od preciznosti izrade, libele mogu imati različitu preciznost, ali većina kvalitetnih libela može da registruje nagib od 0.5mm na ravni dužine jedan metar, tako da kumulativna greška unutar jedne prostorije najćešće neće biti veća od 1mm ili 2mm prilikom većine radova. Kada je potrebna maksimalna preciznost preporučuju se laserski merači uglova, koje ne treba mešati sa laserskim libelama. Libele mogu biti duže i kraće, a iako su kratke libele praktične jer su lakše i kompaktnije, veću preciznost poseduju duge libele. Libela sa magnetom koristi se kada se meri nagim metalnih konstrukcija, a praktične su jer tada korisnik ne mora da pridržava libelu dok koriguje položaj konstrukcije.  

Kako funkcioniše laserka libela?

Laserska libela je standardna libela koja je opremljena laserskim zrakom na oba kraja. Na taj način možemo znati koje su tačke na istoj visini kada se libelom postigne vodoravan položaj, što je od velike pomoći prilikom mnogih radova, poput parketarskih ili keramičarskih, mada kermičari koriste i posebne vrste libela. Dakle, laserska libela nije preciznija od obične libele, ali je daleko korisnija za mnoge radove, jer prakitčno ima neograničenu dužinu, a takođe male greške postaju daleko vidljivije kada se laserskim zrakom projektuj sa kraja na kraj prostorije. 

Od čega zavisi cena libela?

Libela koje su veoma različite cene mogu biti na prvi pogled gotovo istovetne. Razlika između libele niže cene i libele više cene je pre svega u preciznosti i u trajnosti, a potom i u nivou "dodatne opreme", poput magneta ili lasera. Međutim, prisustvo magneta ili lasera ne garantuje da je libela kvalitetna, jer su to dodaci koji nisu skupi, dok sam materijal od kojeg je libela može biti znatno skuplji, posebno jer je potrebno da to bude materijal koji se neće ni minimalno iskriviti posle višegodišnjeg korišćenja, i tako stvoriti grešku u merenju.

© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.