Osnovne boje za metal

+ Saznaj više - Zatvori
Filteri
Filteri
Cena
Pogledaj kao Grid List

15 Rezultata

Set Descending Direction
 1. Tessarol osnovna boja za metal Helios

  Tessarol osnovna boja za metal Helios

  Od: 310,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 2. Nitro osnovna boja Helios

  Nitro osnovna boja Helios

  Od 740,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 3. Univerzalna podloga

  Univerzalna podloga

  Od: 1980,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 4. Akrilna osnovna boja za metal Hemmax

  Akrilna osnovna boja za metal Hemmax

  Od: 640,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 5. Uljana osnovna boja za metal Hemmax

  Uljana osnovna boja za metal Hemmax

  Od: 420,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 6. Nitro osnovna boja Hemmax

  Nitro osnovna boja Hemmax

  Od: 670,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 7. Nitro temeljna boja Helios

  Nitro temeljna boja Helios

  Od: 740,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 8. Nitro osnovna boja Zorka color

  Nitro osnovna boja Zorka color

  Od: 951,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 9. Uljana osnovna boja Zorka color

  Uljana osnovna boja Zorka color

  Od: 830,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 10. Osnovna boja za metal uljana Helios

  Osnovna boja za metal uljana Helios

  Od: 500,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
po strani

Primena osnovne oboje za metal

Osnovna boja za metal je najuniverzalnija vrsta premaza za metalne površine, budući da većina boja poseduje određene karakteristike koje poseduju i prajmeri ili emajl lakovi, dve druge vrste premaza, koji se mogu nanositi pre ili posle bojenja osnovnom bojom. Stoga, moguće su razne kombinacije prilikom rada sa metalnim površinama: korišćenje samo osnovne boje, korišćenje prajmera i osnovne boje, korišćenje osnovne boje i emajl laka ili korišćenje sve tri vrste premaza. Neke osnovne boje posebno se dobro kombinuju sa određenim lakovima iz istog sistema, npr. Zorka color uljana boja i Zorka color emajl lak.

Alkidna, akrilna i nitro osnovna boja za metal

Osnovna boja za metal sve češće se proizvodi na bazi alkidnih smola, ali u praksi takva boja se uglavnom naziva uljanom bojom, jer je to ime najduže prisutno i jer su boje na bazi alkidnih smola novija varijanta uljanih boja i takođe se razređuju uljanim razređivačima. Primeri su Zvezda i Zorka color boje, međutim i osnovna farba za metal na istoj bazi može znatno da varira od proizvođača do proizvođača, pa se tako Zorka color uljana boja brže suši, dok je Zvezda uljana boja dostupna u većem broju nijansi. Generalno pravilo je da se osnovne boje koje su prvenstveno namenjene za zašitu dostupne u manjem broju nijansi i obično u bojma koje ističu metalne elemente, kao što je crvena. Sa druge strane, boje koje su namenjene za zaštitu i dekoraciju, npr. za farbanje klupa i ograda, mogu nabaviti u većem broju nijansi, uključujući nežnije pastelne boje. 

Količina razređivača koja se koristi u radu sa osnovnim bojama za metal zavisi od načina nanošenja. Za nanošenje četkom boja se manje razređuje, za alkidne boje obično oko 7% za četku i oko 12% za pištolj. Kod akrilnih boja razređevanje je manje, oko 5% za četku i oko 8% za pištolj. Akrilne boje brže se suše od alkidnih, i pogodnije su za rad u enterijeru, jer nemaju neprijatan miris. 

Cena i potrošnja osnovne boje za metal: Vodič za proračun

Cena osnovne boje za metal ne varira previše. Cena akrilnih boja obično je nešto viša od cene uljanih boja, tipično oko 700-1000RSD za 0.7l kanticu za akrilne boje i 500-700RSD za 0.7 kanticu za alkidne boje. Najpovoljnije su nitro osvnovne boje za metal, čija je cena ispod 500RSD po kantici. Nitro boje se ne smeju se korititi u neprovetrenim prostorijama. Nitro boje su češće pre zaštitne nego dekorativne, poput Hemmax nitro boje, koja je veoma povoljna, brzo se suši i dostupna je u tri nijanse.  

Potrošnja osnovne boje za metal je nešto veća od potrošnje emajl laka, tako da obično iznosi ispod 10m2 po jednom litru boje za alkidne boje, odnosno 10-12m2 po litru za akrilne boje. Kada se korsiti prajmer potrošnja boje se smanjuje, međutim cena prajemra ponekad je i veća nego cena osnovne boje za metal. To je zato što se prajmer koristi za površine koje inače možda ne bi dobro prihvatile boju, zbog čega nije neophodan na dobro održavanim metalnim površinama. 

© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.