Perive boje za zidove

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Saveti za odabir prave vodoperive boje za vaš dom

Vodoperive boje su popularan izbor za prostorije koje se često prljaju u stanovima, pre svega kuhinje i dečije soba, kao i dobra opcija za komercijalne i javne prostore. U oba slučaja, kada je stanovanje u pitanju i kada su prometni prostori u pitanju, periva boja za zidove koristi se kako bi se produžio period između dva farbanja. Periva boja omogućava da zidovi duže budu čisti na dva načina: (a) tako što ne dozvoljava stranim pigmentima, kao što su nećistoće ili trag olovke, da dubinski prodru u boju, i (b) tako što omogućavaju pranje zida, bilo vodom, bilo posebnim sredstvima. 

Različite vrste vodoperivih boja: Od potpuno perivih boja za zidove do poludisperzija

Vodoperive boje za zidove mogu biti delimično ili potpuno perive, odnosno postoje veoma značajne razlike između boja. Neke je moguće više puta prati tako da i dalje zid izgleda kao da je tek ofarban, dok je kod nekih boja moguće samo ukloniti blagu zaprljanost, kao što su tragovi tečnosti ili dodirivanja prljavim rukama. Cena gotove vodoperive boje koja se 100% može prati je daleko viša od cene obične disperzije koja se uglavnom može prati. Međutim, potpuno perive boje imaju i druge prednosti, odnosno cena gotove vodoperive boje je viša od cene obične boje jer ima i veću pokrivnu moć, mada samo ako se koristi na potpuno glatkim zidovima. Ako imate dobro gletovane zidove, isplati se ulagati u vodoperive boje u svim prostorijama u kojima očekujete prljanje, uključujući i relativno skupe akrilne i latex boje. Sa druge strane, na zidovima koji nisu potpuno ravni bolje je koristiti poludisperzije, jer one bolje popunjavaju nepravilnosti i jeftinije su, međutim nisu perive. 

Dakle, za poludisperzije možemo reći da nisu perive, za poludisperzije da su uglavnom perive ili perive ako je tako naznačeno u imenu boje, dok su akrilne i latex boje uvek perive. Neke specijalne boje su čak u toj meri perive da zidovi postaju piši-briši tabla, odnosno po zidu se može crtati i zatim se sve može obrisati odnosno oprati. Kada se preko neperive boje nanosi nova, periva farba za zidove, potrebno je prvo koristiti osnovni premaz. Jedini nedostatak perivih boja je to što je zid nepropusan za vazduh, zbog čega postoji veća šansa za pojavu buđi u prostorijama koje su tome sklone. 

Prednosti vodoperivih boja za unutrašnje zidove

Vodoperiva boja za unutrašnje zidove može se tonirati po želji, kao bilo koja druga boja. Ako se koriste akrilne i latex boje, tada je moguće koristiti i vrlo intenzivne tonove.

Cena i dostupnost različitih brendova vodoperivih boja

U ponudi kompanije Roma danas se može naći veliki broj latex boja koje poseduju stopostotnu perivost, kao što su Tikkurila i Jupol latex boje, zatim akrilne perive boje, za koje možemo reći da su 90% perive, kao što su Hemmax i Tikkurila, kao i perive disperzije  Bekament i Zorka Color, koje su oko 75% perive. Cena vodoperive boje za unutrašnje zidove je od 4.000 RSD za disperzije kao što su Zorka, Maxima ili Jupol vodoperive farbe za krečenje. Cena vodoperive boje za unutrašnje zidove na bazi akrila izuzetno varira, od oko 4.500 RSD za povoljnije boje, kao što je Jub Gold (za 15l kantu), pa do preko 20.000RSD za boje iz uvoza, i to za kante od 9l.

Kod latex boja razlika nije tako velika, jer nema veoma povoljnih varijanti, odnosno najpovoljnije vodoperive boje za zidove na latex bazi koštaju preko 10.000RSD za kantu od 15l.