Lepak za pločice

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Izbor lepka za pločice je najvažniji faktor za trajnost keramičarskih radova, jer kvalitetan lepak za pločice smanjuje šanse za pucanje, odvajanje, pomeranje i propadanje pločica, a takođe štiti i slojeve ispod pločica od prodora vode. Sa druge strane, u mnogim situacijama skup lepak za keramiku nije neophodan, tako da se veliki deo keramičarskog umeća odnosi upravo na izbor lepka za pločice u svakom konkretnom slučaju. U novije vreme postaju popularne pločice velikih formata, koje zahtevaju lepkove nove generacije, kako zbog fiksiranja, tako i zbog stabilnosti ako se postavljaju na zidove, a sve širi spisak matrijala od kojih se prave pločice i na koje se pločice lepe, takođe je doveo do potrebe za širenjem asortimana lepkova. 

Lepak za pločice: vrste i načini primene

Cementni lepkovi su najpovoljniji i imaju najširu primenu, a u današnje vreme njihove performanse se poboljšavaju dodavanjem polimera i smola. Sledeći tip lepkova su disperzijski lepkovi od akrilnih ili silikonskih polimera i vode. Oni su vrlo fleksibilni, zbog čega se često koriste se za površine u kojima ima mikropomeranja, kao kada je ispod pločica podno grejanje. Epoksidni lepkovi su najsnažniji i predviđeni su za okruženja pod velikim opterećenjima, kao što su bazeni i industrijska postrojenja. 

Različiti lepkovi su pogodni i za različite metode lepljenja: neki se koriste kada podloga nije savršeno ravna i potreban je deblji sloj, neki su pogodni kada je potreban vrlo tanak sloj, a neki su pogodni za kontaktno lepljenje, kada se vrlo tanak sloj postavlja na pločicu i na podlogu. Lepkovi za pločice takođe se razlikuju i po polju primene. Većina lepkova je relativno univerzalna, ali neki su bolji za vlažne prostorije, neki su bolji za veća opterećenja, neki su bolji kada se traži fleksibilnost i slično. U ponudi su i specijalizovani lepkovi, poput onih za spoljnu upotrebu ili lepkovi za peći koje se ukrašavaju keramikom. 

Ceresit lepak za pločice: cena i vrste

Ceresit je brend koji nudi neke od najnaprednijih lepkova za pločice, kao i proizvođač koji nudi najviše tipova lepkova. Jedan od najpovoljnijh je lepak za pločice Ceresit 11, čije je cena povoljna, oko hiljadu dinara za 25kg, a koji se koristi za pločice koje nisu previše velike i sa srednjom ili većom debljinom sloja, od 5mm do 10mm. Lepak za pločice Ceresit 16 je tip koji se koristi za gotovo sve tipove radova, od vlažnih prostorija, preko lepljenja pločica na pločice, pa do spoljašnje upotrebe. Cena Ceresit 16 lepka je nešto viša, oko 1700 dinara za džak od 25kg. Ceresit CM 17 je fleksibilni lepak pogodan za mozaike, staklo, granit, mermer i gotovo sve druge tipove pločica, a cena ovog lepka visokih performansi je oko 2300 dinara za 25kg. Jedan od najnaprednijih i najskupljih lepkova je CM 49, koji se uglavnom koristi za pločice velikog formata i kod velikih opterećenja.

Maxima lepak za pločice: cena i vrste

Maxima lepak za pločice takođe je veoma popularan, jer kao i Ceresit, Maxima nudi više tipova lepkova, a Maxima lepkovi nose naziv Keramol. Osnovni tip je Keramol P, sa cenom nešto iznad 1000 dinara za 25 kilograma, a napredniji tip je Keramol I, sa cenom od oko 2300 dinara za 25 kilograma. Kao i kada je u pitanju Ceresit asortiman, najnapredniji i najskuplji su fleksibilni lepkovi, kao što je Keramol F za neupijajuće pločice, Keramol E za vlažne prostorije i bazene, kao i Keramol W elastični beli lepak, koji je pogodan za kamen, mermer i za sve situacije kada podloga nije idealna ili je podložna promenama. 

Vredi pomenuti da, kada je u pitanju lepak za pločice, veća pakovanja nisu proporcionalno jeftinija (kao kod farbe), već je cena 5kg lepka za pločice, kada se računa po kilogramu, ista kao cena 25kg, tako da mnogi majstori preferiraju 5kg i 10kg pakovanja. Pored Ceresit i Maxima brendova, čest izbor su i Sika i Ceresit lepak za pločice, a najpovoljniji je JUB lepak za pločice. 

Koliko kvadrata pokriva lepak za pločice?

Na svakom lepku je deklarisana potrošnja, a tipična potrošnja za cementne lepkove je tri kilograma po kvadratnom metru. Kod naprednijih lepkova, koji se nanose u tanjem sloju, potrošnja može biti manja, tako da treba i to uračunati kada se porede cene. Nanošenje u debljem sloju daleko podiže potrošnju, tako da potrošnja može biti i šest kilograma po kvadratnom metru kada se nanosi 10mm lepka.