Mase za izravnavanje podova - cementne košuljice

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Kako izravnati pod sa masom za niveliranje

Mase za izravnavanje podova, za koje se često koriste i izrazi "nivelir masa" ili "ravnajući sloj", najčešće se koriste posle adaptacija ili u novim stanovima i kućama u kojima su gotovi samo grubi radovi, kako bi pod u nekoj od prostorija bio savršeno ravan. Najčešće se masa za ravnajući sloj koristi u prostorijama u kojima će biti postavljane pločice ili podno grejanje, kao i u prostorijama za koje se zna da u njima postoji određeni pad poda. Smesa za ravnajući sloj ima osobinu da sama popuni sve lokacije koje su na nižoj visini, kao bilo koja tečnost, jer joj je inicijalna gustina kada se pomeša sa vodom niska. Materijal za ravnajući sloj posle sušenja dobija punu čvrstinu, bez pukotina i vremenom se ne skuplja, tako da se dobija izuzetno glatka, i, što je još važnije, ravna površina. 

Samonivelirajuća masa za podove ima i tu prednost da se može postaviti u izuzetno tankim slojevima, od svega 2-3mm, odsnosno da čak i kada se tako tanko razlije ona i dalje popunjava sva najniža mesta. Iz tog razloga je veoma korisna i kada je pod ravan ali ima veliki broj malih rupa ili izbočina, npr. posle skidanja starih pločica, jer daleko je lakše ako se doda masa za izravnjivanje podova visine 2mm nego da se svaka pukotina i svaka izbočina popunjava ili skida, pogotovu jer drugi metod ponovo ne bi stvorio savršeno ravnu površinu. Samonivelirajuća masa za podove može se koristiti i kao masa za izravnjavanje betona spolja, pri čemu je tada potrebno koristiti i hidroizolaciju, mada spoljna upotreba se češće odnosi na terase nego na dvorišta. Važno je napomenuti da ravnajući sloj za podove ne može biti završni sloj, odnosno preko njega uvek mora biti postavljena neka vrsta poda, bilo laminat, bilo pločice, prirodni kamen, itd.

Kada je u pitanju nivelir masa koja se može izliti u većoj visini, npr. nivelir masa do 3cm, jedno od mogućih rešenja je Bekament BK-Liv 30, kome je to maksimalna visina, a kada se traži nivelir masa do 5cm, tada je već broj opcija manji ali i dalje postoje rešenja kao što je Sika ravnajući sloj Screed Binder, mada je za tako velike naravnine bolje prvo postaviti neki drugi sloj, jer je masa za izravnjavanje podova najefikasnija za debljine do 10mm. 

Ravnajući sloj - cena i potrošnja

Cena za ravnajući sloj je veoma povoljna, oko 2000RSD za džak od 25kg. Potrošnja je oko 1.5kg za milimetar po metru kvadratnom, odnosno 75kg za 5mm sloj u prostoriji površine 10m2. Među najtraženijim proizvodima je Maxima Samoliv, čija je cena ispod 2000RSD po džaku, a koji se koristi za fine nivelacije do 8mm, uglavnom pre postavljanja keramike. Cena ravnajućeg sloja za podove suštinski ne zavisi od brenda već od visine sloja, jer ako se postavlja tanko, cena ravnajućeg sloja za podove nije visoka, ali ako se postavlja u većoj visini može biit visoka.