Lepkovi za fasade

Lepkovi za fasade
Saznaj više + Zatvori -
Pogledaj kao Grid List

4 Rezultata

Set Descending Direction
po strani

Uloga i upotreba lepka za fasadu u izolaciji zidova

Lepak za fasadu služi za lepljenje izolacije, odnosno stiropora, stirodura ili staklene vune za zid koji se izoluje. Fasadni lepak može se koristiti na svim vrstama zidova koji su očišćeni, čvrsti i suvi, na kojima nema premaza koji će umanjiti efekat lepka, kao što je sloj bitumena. Pre nanošenja fasadnog lepka, uvek se preporučuje korišćenje posebne podloge, posebno ako postoji određen proizvod iz istog sistema, na primer Ceresit CT 17 podloga za Ceresit lepak za fasadu CT83 ili CT85. 

Faktori koji utiču na cenu lepka za fasadu

Cena lepka za fasadu zavisi od tri faktora:

  • Da li se koristi za lepljenje EPS (stiropor) ploča, XPS (stirodur) ploča, ili obe vrste ploča. Cena lepka za fasadu koji se koristi samo za stiropor je najniža.
  • Da li je koristi samo za lepljenje izolacije za zid ili se koristi i za armiranje, odnosno za lepljenje staklene mrežice na spoljnu stranu izolacije. Fasadni lepak koji se koristi samo za lepljenje je povoljniji.
  • Da li lepak za fasadu poseduje bolje termoizolacione osobine ili je fleksibilan, tako da pomeranje zidova ne dovodi do pucanja fasade. Lepkovi koji imaju pomenute osobine su nešto skuplji.

Razlike u ceni između brendova nisu velike. Zorka Color, Bekament, Zvezda i Maxima lepkovi su najpovoljniji, ali ni lepkovi stranih proizvođača, kao što je Sika, nisu bitno skuplji. Sa vremena na vreme moguće je kupiti lepkove koji su posebno povoljni, sa cenom ispod 600 RSD po džaku, ali tu je reč o manjim proizvođačima čijih proizvoda nema uvek u ponudi. Takođe, u takvim slučajevima radi se o lepkovima koji se koriste samo za stiropor i samo za lepljenje izolacije za zid, ne i za armiranje.  

Tehničke karakteristike lepkova za fasadu: Termoizolacija i fleksibilnost

Lepak za fasadu nanosi se tako da pokrije najmanje 40% površine EPS ili XPS ploče i mora tako čvrsto vezati ploču da kada se veza testira (posle nekoliko dana), prilikom jakog povlačenja rukom puca stiropor umesto da dođe do odvajanja stiropora od zida. Ukoliko je priroda podloge takva da se ploča nije zalepila u meri da se ne može odlepiti od zida, neophodno je da se izolacije dodatno ankeriše. Kada se fasadni lepak koristi kao lepak za mrežicu, mrežica treba da uroni u lepak toliko da ne bude više vidljiva, odnosno potrebno je da se pozicionira u spoljnoj trećini sloja lepka. 

Potrošnja lepka za mrežicu je oko 4kg po kvadratnom metru, odnosno debljina sloja koji se nanosi je 10-12mm. Potrošnja lepka za fasadu kada govorimo o lepljenju za zid je oko 5kg po kvadratnom metru, tako da možemo reći da je ukupna potrošnja za svaki kvadrat fasade oko 10kg, budući da je posle postavljanja mrežice obično naknadno potrebno potrošiti još kilogram po kvadratnom metru da se površina zagladi pre nanošenja fasadnog maltera.

Lepak za fasadu, odnosno građevinski lepak za spoljnu upotrebu, kako se još naziva, gotovo uvek se prodaje u džakovima od 25kg. Manja pakovanja, kao što je građevinski lepak od 5kg, uglavnom se nude samo kada je u pitanju lepak za enterijer.