Emajl lak za metal

Saznaj više + Zatvori -
Pogledaj kao Grid List

6 Rezultata

Set Descending Direction
 1. Tessarol akrilni lak Helios
  #47012927_c
  CENA Od 1.160 RSD * PDV uračunat u cenu
  Dostupno odmah
  Besplatna isporuka
 2. Nitro emajl Zorka color
  #42649702_c
  CENA Od 1.058 RSD * PDV uračunat u cenu
  Dostupno odmah
  Besplatna isporuka
 3. Tessarol - Emajl uljani lak za drvo i metal
  #47022957_c
  CENA Od 330 RSD * PDV uračunat u cenu
  Dostupno odmah
  Besplatna isporuka
 4. Hemmax - Emajl uljani lak za drvo i metal
  #700501_c
  CENA Od 190 RSD * PDV uračunat u cenu
  Dostupno odmah
  Besplatna isporuka
po strani

Kako odabrati pravi emajl lak za metalne površine?

Emajl lakovi za metal koriste se kao finalni sloj na površinama na kojima je već nanesena boja za metal, uglavnom u eksterijeru, gde je potrebna dodatna zaštita. Emajl lak povećava otpornost na udarce, UV zračenje, rđanje, atmosferske uticaje, a donekle i na agresivne hemikalije. Može se koristiti i u enterijerima, na primer na metalnim ulaznim vratima ili na radijatorima. Prema metalu koji se boji razlikujemo emajl lak za bakar, pocinkovani lim i obojene metale, odnosno emajl lak za čelik, gvožđe i neobojene legure. 

Različite vrste emajl lakova i njihova primena

Prema sastavu, lakovi za metal mogu biti na akrilnoj, nitro, uljanoj ili alkidnoj bazi. Nitro lakovi su najpopularniji, a svi lakovi razređuju odgovarajućim razređivačema do 20%. Period između nanošenja prvog i drugog sloja je oko šest sati za većinu lakova, a vreme do potpunog sušenja je najčešće 24 časa. Akrilni lakovi se sporije suše ali nisu toksični, tako da se preporučuju za enterijer. Nisu ni nitro lakovi posebno toksični, ali ako se upotrebljavaju u enterijeru potrebno je dobro provetravanje. Uljani lakovi se smatraju najkvalitetnijim i najotpornijim, dok je prednost alkidnih lakova to što se mogu tonirati u bilo koju boju iz ton karte. Najčešći je bezbojni lak za metal, uz manji broj lakova u boji, kao što su zeleni, crveni, plavi i beli. Lakovi za pocinkovani lim i bakar takođe se mogu kupiti u nekoliko osnovnih boja.

Mnogi emajl lakovi za metal mogu se koristiti i za drvo, međutim, kao i kod korišćenja laka na metalu, treba proveriti da li je emajl lak kompatibilan sa već nanetim slojevima na predmetu od drveta. U principu, najbolje je akrilni lak nanositi na akrilnu boju, a nitro lak na nitro boju. Emajl lak za drvo i metal najčešće je na nitro ili akrilnoj bazi. Uljani i alkidni lakovi se mogu nanositi preko nitro ili akrilnih boja. Većina lakova mogu se nanositi četkom, valjkom ili prskanjem, pri čemu je četka najuniverzalniji metod, a neki lakovi su posebno pogodni za prskanje. Pokrivna moć emajl laka je relativno velika, najčešće preko 10m2 u jednom sloju korišćenjem jednog litra laka. U praksi se gotovo uvek nanose dva sloja.

Cene i pakovanja emajl lakova

Cena emajl lakova za metal je relativno ujednačena, posebno jer na tržištu dominiraju domaći proizvođači, koji većinski imaju povoljne cene. Najpopularniji proizvođači su Zorka Color, Zvezda i Maxima. Cena emajl lakova za metal uglavnom je oko 1000RSD po litru, pri čemu je emajl boja sa satenskim finišem za nijansu skuplja od laka sa visokim sjajem. Najpopularnija pakovanje je kantica od 0.75l. Za veće radove često se koriste i kante od pet litara, dok se za rad sa malim predmetima mogu kupiti pakovanja od 0.2l, posebno kada će se na jednom predmetu koristiti više boja.