Profili za gips

Filteri
Filteri
Cena
Pogledaj kao Grid List

18 Rezultata

Set Descending Direction
 1. UD profil za suvu gradnju

  UD profil za suvu gradnju

  Od 82,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 2. UW profil za suvu gradnju

  UW profil za suvu gradnju

  Od: 128,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 3. CD profil za suvu gradnju

  CD profil za suvu gradnju

  Od 142,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 4. CW profil za suvu gradnju

  CW profil za suvu gradnju

  Od: 157,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 5. Alu profil za ivice

  Alu profil za ivice

  Od 108,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 6. Nastavak za CD profil

  Nastavak za CD profil

  Od: 10,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 7. UW profil

  UW profil

  Od: 187,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 8. UD profil

  UD profil

  Od: 65,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 9. CD profil

  CD profil

  Od: 114,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
 10. CW profil

  CW profil

  Od: 187,00 RSD
  Nijansa ili pakovanje
po strani

Profili za gips u suvoj gradnji: Uloga i vrste za ojačane i pravilne konstrukcije

Profili za gips su neizostavni deo sistema suve gradnje, zajedno sa gips pločama, ispunama i priborom za suvu gradnju. Profili za gips najčešće se izrađuju od pocinkovanog čeličnog lima. Uloga profila je, pre svega, fiksiranje i ojačavanje gipsanih ploča, a mogu se koristiti i za formiranje jačih i pravilnih ivica, kao i za oblikovanje gipsanih ploča. Gips profili istog tipa dostupni su u više dimenzija, sa različitom širinom i visinom, dok je debljina najčešće 0.5mm. Tipična dužina profila je tri ili četiri metra. 

Gips profili: osnovne vrste

 • CD profil je vodič na koji se postavlja UD nosač, a zatim se na UD nosače postavljanju gips ploče korišćenjem vijaka ili na druge načine.
 • UD profil predstavlja nosač gips ploče koji se postavlja na konstrukciju od CD profila. CD i UD profili najčešće se koriste za spuštene plafone.
 • CW profil je vodič UW profila, a kombinuje se na isti način sa UW profilom kao što se kombinuju CD i UD profili, pri čemu se CW i UW profili najčešće koriste za pregradne zidove.
 • UW profil je nosač koji se postavlja na CW vodič. Najočiglednija razlika između CD/UD profila i CW/UW profila je to što su CW/UW uvijeni na krajevima i što CD/UD uglavnom poseduju proreze kako bi im se smanjila težina.

Na mestima na kojima se nosači spajaju pod pravim uglom postavljaju se krstaste veze. Na mestima na kojima je potrebno da se profili, kao što su CD gips profili, nastave na druge, koriste se nastavci za profile. Prilikom izrade spuštenih plafona, radi ojačanja konstrukcije, moguće je povezati spušteni plafon i sa plafonom iznad njega, bilo čvrstim vezama, bilo fleksibilnim. 

Alu profili i lajsne za postavljanje na ivice koriste se kada je ivica zida izložena, kao kod okvira vrata. Koriste se u kombinaciji sa ispunom, a osim za gips ploče koriste se i za zidove od čvrstih materijala. Istu ulogu igra i UA profil, koji se koristi za učvršćenje dovratnika pregradnih zidova. 

Neke kompanije, kao što je Rigips, nude kompletna rešenja za npr. pregradne zidove, sa tačno određenim pozicijama profila i debljinom zidova, ali to je samo važno ako je bitno da se prilikom gradnje ispoštuje određeni standard. Isti rezultat moguće je postići sa profilima i pločama bilo kog bredna, pri čemu Rigips profili, odnosno razmak i način na koji se postavljaju, mogu da budu dobar uzor. 

© ROMA Company 2023. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.