Poludisperzije

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Poludisperzije - najčešće korišćen tip boja za unutrašnje radove

Izrazi "poludisperzija" i "puna disperzija" odnose se na strukturu farbe. Kod poludisperzija manje čestice nisu ravnomerno raspoređene oko većih, dok kod punih disperzija jesu. Manje čestice su pigmenti ili punila, a veća faza su obično veziva. Veličina čestica manje faze je takođe bitna, bez obzira da li su u pitanju poludisperzije ili pune disperzije, jer što su čestice pigmenta veće, to će boja imati primetniju teksturu. Poludisperzije se pre upotrebe obično razređuju vodom, najčešće od 10% do 30%, više razređeno za prvi sloj i manje za drugi. Poludisperzije mogu da se koriste i na zidovima koji nisu savršeno ogletovani, jer mogu da pokrivaju manje neravnine, dok punim disperzijama mogu da se postignu potpuno glatke površine, ali samo ako je zid dobro pripremljen i ravan.   

Poludisperzije se mogu tonirati po želji i njima se postižu odlični pastelni tonovi, kao i većina tonova koji se svakodnevno koriste u uređenju doma. Međutim, sa poludisperzijama nije moguće postići veoma jarke boje, na primer jarko crvenu ili zelenu, već se za tu svrhu koriste pune disperzije. Poludisperzije imaju bolju prekrivnu moć, što je bitno ako na zidovima postoje masne fleke ili ako se farba preko tamne boje, dok kada se koriste pune disperzije obično se kreči jedan sloj više kada je potrebno sakriti raniju farbu ili razliku u boji zida. 

Perive boje

Poludisperzivne boje obično imaju dobru otpornost na habanje i mrlje zbog svoje teksture i veće koncentracije čestica. Zbog toga su bolji izbor za sobe u kojima se očekuju manja oštećenja farbe. Kada su u pitanju mrlje, da li će boja biti periva ne zavisi od toga da li je u pitanju disperzija ili poludisperzija, već od kvaliteta pigmenata, strukture i aditiva. Zbog gušće strukture i većih čestica, poludisperzije su često perivije. Sa druge strane, pune disperzije često imaju kvalitetnije pigmente, zbog čega neke pune disperzije mogu biti vrlo perive. Generalno gledano, glatka površina punih disperzija uvek je teže periva, odnosno veće su šanse da će se videti gde je uklanjana fleka, posebno ako su korišćene intenzivne boje. Jedine zaista perive boje su akrilne boje, koje su skuplje i od disperzija i poludisperzija za krečenje.  

Cena poludisperzija

Cena poludisperzija je niža od cene punih disperzija, pri čemu za mnoge radove poludisperzije mogu biti potpuno zadovoljavajuće rešenje. Kao i sve boje, poludisperizije se prodaju u kantama do 15l i toniraju se u našim prodavnicma. Cena poludisperzija u 15l kantama je najčešće od 1500RSD do 1750RSD. Kada se govori o 15l kantama, često se koristi i izraz 25kg, budući da je farba skoro 70% teža od vode. Cena 25kg poludisperzija je naravno niža u odnosu na manja pakovanja, pri čemu je potrošnja u većini slučajeva od 100ml po sloju za svaki kvadratni metar. Kod nekih proizvođača manje kante nisu proporcionalno znatno skuplje, što je posebno dobra strategija da noviji brendovi osvoje kupce, pa se tako često traži Bekament 8l poludisperzija.

Popularni brendovi: Maxima, Jub, Bekament, Helios, Zvezda

Među najtraženijim je Maxipol poludisperzija, koja se može koristiti na svim tipičnim površinama, uključujući beton i gips ploče. Posebno se često koristi za bojenje u belo. Kompanija Maxima segmentirala je svoju ponudu tako da Maxipol poludisperzija predstavlja osnovni proizvod, Maxidis disperzija je periva opcija, a Ultradis je disperzija visokog kvaliteta, najvišeg stepena perivosti. Mnoge linije proizvoda koje se prodaju već decenijama i dalje su među najtraženijima na domaćem tržištu, pogotovu Jupol i Polikolor, iako su oba brenda veoma razgranala ponudu i više ne nude jednostavno poludisperzije i disperzije, već veliki broj različitih boja. Među novim bojama koje su posebno dobro prihvaćene su Bekament poludisperzije. 

Vredi reći i da mnogi proizvođači na svojim sajtovima ignorišu podelu na poludisperzije i pune disperzije, već se fokusiraju na druge karakteristeke boja, kao što su perivost, paropropusnost, potrošnja, ekološki standard, itd. To upravo i jeste bolji način posmatranja boja, jer sam podatak da li je boja poludisperzija ili puna disperzija često ne govori dovoljno o osobinama boje.