Boje za asfalt

Saznaj više + Zatvori -
Pogledaj kao Grid List

1 Rezultat

Set Descending Direction
  1. Boja za puteve Hemmax
    #69555_c
    CENA Od 1.770 RSD * PDV uračunat u cenu
    Dostupno odmah
    Besplatna isporuka
po strani

Boje za asfalt koriste se najčešće kada je potrebno formirati horizontalnu signalizaciju na putevima: obeležiti trake i ivice puta, dozvoljene smerove kretanja, postaviti pešačke prelaze i slično. Iako je to posao putarskih službi, koje poseduju posebnu opremu za nanošenje horizontalne signalizacije, boja za asfalt namenjen specifično za ovu namenu prodaju se i u prodavnicama kao što je naša, budući da ih podizvođači na radovima nabavljaju na slobodnom tržištu, a nažalost nekada građani i sami obnavljaju kritičnu izbledelu horizontalnu signalizaciju, kao što su pešački prelazi, posebno u seoskim područijima. 

Boje za asfalt: kada se koristi koja boja

Osim obeležavanja puteva, situacije u kojima se koriste boje za asfalt su pre svega obeležavanje sportskih terena i obeležavanje parkinga. Na većim parkinzima, u industriji i drugim prostorima potrebno je više tipova signala, pa se tako farbe za asfalt nude u različitim bojama:

Bela boja: Najčešće korišćena boja, posebno na putevima i sportskim terenima

Žuta boja: Za obeležavanje biciklističkih staza, parking mesta

Crvena boja: Za znake upozorenja, izlaze ili zone sa ograničenjima

Pored tri pomenute boje, veoma često se koriste crna i siva boja za asfalt, ali tada se uglavnom farbaju kompletne asfaltne površine, pogotovu putevi, kako bi se postigao bolji opšti izgled i kako bi se asfaltu dodali određeni aditivi. Crna boja takođe smanjuje refleksivnost. 

Farba za asfalt - specifičnosti

Asfalt je izazovna podloga za farbanje. On je porozan i heterogen materijal sastavljen od agregata i vezivnog bitumenskog sredstva. Ova poroznost zahteva posebne boje koje mogu prodreti duboko u površinu asfalta radi postizanja adekvatne adhezije. Takođe, asfalt podložan termalnom širenju i kontrakciji usled promena temperature, što zahteva fleksibilne boje i premaze koji se mogu rastezati bez pucanja ili ljuštenja. Pored toga, asfaltne površine često su izložene mehaničkom habanju i hemijskim uticajima, što zahteva boje otporne na abraziju i hemikalije radi očuvanja dugotrajnog izgleda. 

Osim boja za asfalt koje se koriste na putevima, a upravo zbog ovih specifičnosti asfalta, razvijeni su različiti tipovi asfaltnih farbi. Termoplastične farbe su među najnaprednijim i najtrajnijim, akrilne boje su najlakše za korišćenje, dok uljane boje stvaraju intenzivnije nijasne, ali se duže suše. Boje za sportske terene se često posebno prodaju, a kod njih je najvažnije da se lako obnavljaju, da nisu toksične i lako se koriste, dok decenijska trajnost nije prioritet. 

Premaz za asfalt

Premazi za asfalt su posebni slojevi formulacije koje se nanose preko asfaltne površine kako bi pružili dodatnu zaštitu od spoljnih faktora, ujedno čineći površinu sjajnijom i otpornijom na oštećenja. Ovi premazi mogu biti vodootporni, UV otporni ili čak pružiti dodatnu zaštitu od hemikalija. Premazi često sadrže specijalne sastojke koji štite asfalt od vode, ulja i drugih štetnih materija. Prilikom izbora premaza za asfalt, važno je uzeti u obzir vrstu asfaltne površine, kao i uslove u kojima će se koristiti. Pored zaštite, premazi za asfalt mogu da pruže i estetske prednosti, kao što su različite boje i završne obrade, što može dodatno poboljšati izgled asfaltne površine.