Burgija

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

Burgije se proizvode u velikom broju dimenzija i tipova, tako da čak i ako posedujete više setova burgija lako može da se dogodi da van nedostaje burgija za neku konkretnu situaciju. Burgije su univerzalne, odnosno mogu se koristiti sa svakom vrstom bušilice, mada slabije bušilice sa baterijama neće moći efikasno da koriste neke šire burgije, posebno ako se buše čvrsti materijali. Nabavka burgija u setovima je uvek dobra opcija, jer ih je tako lakše čuvati i lakše je pročitati dimenziju, jer je ona utisnuta na kutiji.

Međutim, u praksi je praktičnije posedovati individualne burgije, jer svakom majstoru su potrebne druge vrste i dimenzije, a pojedinačna kupovina je zgodnija i finansijski, jer je tako moguće vremenom nabaviti kolekciju vrlo kvalitetnih burgija, dok kupovina setova kvalitetnih burgija odjednom predstavlja veliki izdatak.

Tri najčešća, ali svakako ne jedina tipa burgija su:

- Burgije za drvo;

- Burgije za metal;

- Burgije za zid/beton.

Pored ovih burgija mogu se nabaviti i stepenaste burgije, burgije za granit, burgije za zemlju i druge specifične vrste.

Burgije za drvo se nažalost u praksi često menjaju burgijama za metal, međutim ako se koriste burgije za drvo, koje imaju vrh sa jednim centralni i dva bočna špica, postižu se daleko bolji rezultati. 

Burgije za metal, koje se najčešće koriste, kao relativno univerzalne, proizvode se u tri nivoa jačine, u skladu sa metalima koje buše. HSS burgije namenjene su za mekše metale i tanje slojeve, a burgije od skupljih metala, kao što su titanijumske, namenjene su bušenju čelika i tvrdih legura. Kada je reč o burgijama za beton i zid, one postižu najbolji efekat u vibracionim bušilicama, međutim u kućnim uslovima savršeno su dovoljne i obične bušilice.  

Burgije za beton i ciglu prepoznaju se po vrhu u obliku kućice, koji je za oko 10% širi od ostatka burgije. Iako se za meke materijale, kao što je malter, može koristiti i burgija za metal, burgije za ciglu i beton su bolje za svako bušenje zida, jer daleko smanjuju šanse da se tačka bušenja pomeri na početku bušenja, odnosno da burgija malo sklizne.