KOLIKO KOŠTA KREČENJE

KOLIKO KOŠTA KREČENJE

KOLIKO KOŠTA KREČENJE

Da li ste znali da prosečna cena krečenja stana od 50m2 ne mora da prelazi ukupno oko 500 evra – ukoliko dobro procenite koji zid u vašem prostoru zahteva kakav tretman?

U odnosu na vreme pre pandemije, cene molerskih radova porasle su za gotovo 50%. Sami majstori navode porast cene materijala kao jedan od presudnih razloga za poskupljenje molerskih radova – međutim, iako su neki materijali, poput gipsanih ploča, zaista poskupeli, cena osnovnog građevinskog materijala, koji uključuje glet, podloge, boje, potrošni materijala i alat zapravo je ostala gotovo ista. Ipak, ukoliko sami dobro procenite situaciju, izvesno je da ćete postići dogovor sa majstorom koji će pomoći da sačuvate novac.

Od čega zavisi cena krečenja?

Cena krečenja zavisi upravo od dogovora sa majstorom, ali i od veličine i složenosti površine koja treba da se radi. Cena može da poskupi usled upotrebe više boja ili izrade posebnih dekorativnih elemenata, poput šalunga oko prozora i vrata. Kada su u pitanju majstori, cena ne varira znatno, čak i onda kada se uporede freelance majstori sa onima koji imaju firmu, ali i kada se uporede cenovnici u različitim gradovima Srbije.

Najbolji način da uštedite

Samostalno obavljanje pripremnih radova će vam značajno uštedeti resurse i uticati na konačnu cenu krečenja. Pripreme za krečenje su jednostavne i jeftine: za zaštitu nameštaja koristite tanku foliju, koja je veoma jeftina, dok se deblji plastični materijali koriste samo za zaštitu poda, ali i tada treba kupiti ne više od 20m², jer će moler pomerati zaštitu iz sobe u sobu.

Da li je vam potrebno gletovanje?

Kada ugovarate uslugu kompletnog gletovanja svih zidova, trebalo bi da razmotrite da li vam je zaista potrebno puno gletovanje zidova, bilo sa mrežicom (optimalna varijanta) ili bez nje. U većini stanova gletuje se oko 10-20% površina, tako da ako majstor naplaćuje 3 evra po kvadratnom metru za gletovanje, pogledajte zajedno sve zidove i utvrdite koliko je gletovanja realno potrebno. Ako na 120m² zida (stan od 50m² površine ) nije potrebno više od 20% izgletovati, to je svega 60 evra više u odnosu na cenu krečenje bez gletovanja.

Procenu stana uradite sami

Radi najveće uštede, savet je da sami izračunate tačnu kvadraturu za krečenje i saopštite je majstoru, eventualno uvećanu za 10%. Merenje od strane majstora je dobrodošlo, ali njegovu procenu kvadrature zidova stana ne prihvatajte doslovno, jer nijedan stan nema više od 2.5 puta više kvadrature za krečenje u odnosu na svoju površinu (maksimalno x4 sa plafonima). Važno je da uzmete u obzir i krečenje plafona, koje može znatno da utiče na konačnu cenu, jer čak i najpovoljniji majstori često imaju posebnu cenu za plafone, npr 1.5Є.

Pametno birajte boje

Odabir boje igra veliku ulogu u dogovaranju cene krečenja: poludisperzija i disperzija su jednako dobar izbor, a razlika je u tome da su radovi sa punom dis perzijom skuplji za oko 30%, ali daju bolje rezultate kada se koriste žive boje. Neki majstori će vam ponuditi i razliku od oko svega 15%, tako da je preporuka da se prilikom ugovaranja posla uvek raspitate za obe opcije. Takođe, važno je da uzmete u obzir i perivost zida vodom, gde je kod pune disperzije ona samo delimična, odnosno da se zid može oprati od akumulirane prašine i dima, ali ne od većine fleka. Krečenje zidova u intenzivne boje je skuplje za oko 25%. Ukoliko su u pitanju svetle boje, može se desiti da vam bude ponuđena i srednja opcija, koja podrazumeva dodatnih 10% na cenu krečenja u belo.

Sa ili bez materijala?

Puna cena krečenja podrazumeva i materijal. Kada je reč o farbanju u intenzivne boje, majstor vam može tražiti da obezbedite boju, pri čemu i pored toga može naplatiti dodatnih 20 do 30%, na šta bi trebalo da budete spremni, jer je u pitanju standarna procedura. Moleri obično kod sebe imaju velike količine bele boje, a cena je uračunata u cenu krečenja po kvadratu. U slučaju da želite da ofarbate veći deo stana u neku boju, majstor će tada potrošiti veoma malo svog materijala i zato je to idealna prilika da pokušate da ugovorite popust. Takođe je opcija da tražite majstoru da okreči stan u boju koju ćete sami kreirati na licu mesta, mešanjem bele boje koju donosi majstor sa bojom u bočicama.

Konačno: kako do pouzdanog majstora?

Kada tražite majstora za molerske radove, uvek prvo krenite od preporuka kako biste osigurali dobro urađen posao - a ako vaši kontakti nemaju nikoga da vam preporuče, budite slobodni da pitate zaposlene u ROMA Company prodavnicama za preporuku i savet. Pri izboru majstora ukoliko nema potrebe za gletovanjem i bandažiranjem, krečiti uvek možete i sami – pri čemu ukupna cena radova za stan od 60 m2 iznosi oko 100Є, uključujući materijal za zaštitu, glet, podlogu i najpovoljniji alat.

Osnovna cena krečenja poludisperzijom je 1–1.5 Є po m2 zida, koja raste do 6 Є ako je potrebno skidanje stare farbe, gletovanje, ukoliko se koristi puna disperzija ili se koriste intenzivne boje.

Cene materijala

  • Boje

    Poludisperzivne boje ( 15l) 1.800 - 2.000 RSD

    Disperzivne boje (15l ) 4.500 - 5.000 RSD

    Akrilne bolje ( 1l) 900 - 1.000 RSD

  • Alat

    Valjak 350 - 900 RSD

    Četka 100 - 350 RSD

    Špahtla 250 - 500 RSD

    Teleskop za valjak - 650 RSD

  • Zaštita

    Krep traka za zaštitu 90 -260 RSD

    Najlon za zaštitu nameštaja 130 RSD

    Gleterica 1000 RSD

    Rešetka za ceđenje boje 120 RSD

Gruba računica kaže da ako se odlučite da sami okrečite stan prosečne veličine od 60 m2 u belo, minimalni trošak za materijal kreće se već od 50 €. Ako se pak odlučite da angažujete profesionalce trošak je naravno veći. Za isti stan trošak može biti od 500€ naviše. Naravno, izbor kvalitetnijeg, skupljeg materijala ili proširenje obima radova utiče na rast troškova.

  • Prosečna cena molerskih usluga u Beogradu, maj 2024.

    Bojenje u belo bez gletovanja 1–1,5 Є/m²

    Bojenje u belo sa gletovanjem 3–4 Є/m²

    Druge boje, bez gletovanja 1,5–2 Є/m²

    Druge boje, sa gletovanjem 4–5 Є/m²

    Intenzivne akrilne boje, sa gletovanjem 6–8 Є/m²

    Doplata za skidanje stare farbe 1 Є/m²

    Doplata za pripremne radove 1,5 Є/m² (poda, ne zida)

    Doplata za delimično gletovanje 3 Є/m²