11 boja koje se slažu sa zelenom

11 boja koje se slažu sa zelenom

Kada je u pitanju krečenje zidova, zelena boja je jedna od najomiljenijih. Istina je da se ne usuđuju baš svi koji je vole da je koriste, pa se često odluče za klasičnije opcije. Zato danas želimo da sa vama podelimo nekoliko ideja kako da kombinujete zelenu sa drugim bojama. Ako se budete pridržavali ovih saveta, ova boja će vam “uzvratiti kompliment” na najlepši mogući način. Nijansi zelene ima mnogo, od hladno zelene do toplije, od tamne do pastelne boje, preko zelenih koje imaju više sivih tonova, ali i intenzivnih ili zasićenih. Kada imamo ovako veliku raznolikost kombinacija je mnogo. No, da pređemo na 11 primera koje smo izabrali danas za vas...

1.Bela

Ako želite da okrečite zidove zelenom, nesporno je da za kombinovanje upotrebljavate belu boju. Bez obzira na to koji ton zelene ćete koristiti, bela ide sa svima, od nežne zelene do najintenzivnijih tonova. Bez sumnje, bela ističe svaku nijansu zelene, čineći da ova boja izgleda blistavo.

kombinacija zelene i bole boje zidova

2.Bež

Neutralni tonovi su savršeni za kombinovanje sa svim nijansama. U ovom slučaju, bež i zelena čine idealan par, a ambijent mnogo toplijim i ugodnijim od prethodnog, kada su parteri bile zelena i bela. Ova kombinacija je pogodna za bilo koje kućno okruženje, posebno dnevnu i spavaću sobu.

bež i zelena  boja zidova

3.Siva

Sa druge strane, u kombinovanju sive i zelene rezultat je drugačiji, jer ova kombinacija unosi jedan elegantniji i sofisticiraniji karakter. Prilikom donošenja odluke koju sivu boju treba koristiti, morate uzeti u obzir različite faktore: od intenziteta svetlosti u prostoriji, kao i površine prostora, pa sve do funkcije koju ta prostorija ima, i naravno, ličnog ukusa.

kombinacija sive i zelene boje zida enterijer

4.Boja kafe

Svi zemljani tonovi, a naročito boja kafe, savršena su pratnja zelenoj. To nas i ne iznenađuje, budući da su ove boje u prirodi veoma često prisutne i veoma gode oku. Možda ipak nijanse koje se najbolje slažu su zelena jabuka, pistaći zelena, mahovina, i uglavnom topli i intenzivni tonovi. S obzirom da su obe boje jake, u paletu je dobro uvrstiti malo pastelnih boja na zidovima, poput boje peska ili bele.

5.Tirkizno plava

Plava boja je u svim svojim varijantama vrlo pogodna kao pratnja zelenoj. Među plavima, tirkizna boja možda ponajviše daje prostoru radostan ton, veoma svetao i atraktivan. Tirkizna i topla zelena (jabuka ili pistaći) stvaraju svetlu i veselu klimu.

6.Marinska plava

Veoma slično prethodnom predlogu, ali u ovom slučaju je plava tamnija i čistija. Iako kažemo mornarska/marinska plava, želimo da naglasimo da pod ovu kategoriju svečanih plavih potpadaju i slične nijanse iz porodice tamnih plavih boja. Veoma je važno, ako se odlučite za ovu kombinaciju, da ove dve boje „razbijete” belom ili nekom drugom veoma svetlom bojom, jer ćete u suprotnom dobiti mračnu prostoriju.

7.Narandžasta

Bez sumnje, zeleni tonovi sa narandžastom prave lep i vedar spoj. Usput ... ambijent će biti veoma svetao ako se u kombinaciji koriste beli elementi. Koristite ovaj par u dečjim sobama, kupatilima, trpezariji ili bilo u kojoj prostoriji u kojoj želite da boje odražavaju vitalnost i radost.

8.Roze

Ova kombinacija je poseban i mnogo specifičniji slučaj. Roze, a posebno koralna, topla je nijansa, koja se široko koristi u kombinaciji sa mint zelenom, to jest, mekom i svežom varijantom zelene. Ovim se postiže kontrast zahvaljujući kome prostorija izgleda vedro i sveže, ali takođe i toplo i nežno.

9.Crvena

Ako se pozovemo na teoriju boja, crvena je komplementarna zelenoj, a to stvara izrazitu nejednakost pa čak, u određenim slučajevima, deluje i šokantno. Naravno, i dalje ostaje tvrdnja da su ove dve boje sjajan spoj. Tajna je u tome kako da odaberete prave nijanse i mudro ih iskoristite. Pogledajte naš predlog.

10.Žuta

Žuti tonovi su blistavi i veseli. Oni takođe odražavaju mnogo više svetlosti nego što apsorbuju, pa izgledaju sjajno, što je pogodno za tamna okruženja ili za prostorije u kojima je potrebno mnogo svetlosti. Zajedno sa zelenom dobijate ležernu kombinaciju, punu vitalnosti i optimizma.

11.Crna

Očigledno je da crna boja zatvorenom prostoru daje ton svečanosti i dramatičnosti. U kombinaciji sa zelenom, savršena je za avangardna okruženja. Njen doprinos prostorima koje se odlikuju zelenim tonovima je taj što stvara otmen ton i daje prijatan kontrast.

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru. Fotografije su ilustrativnog karaktera. Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija. Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara. Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije. Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova. U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija.



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.