Bordo i 9 boja sa kojima se najbolje slaže

Bordo i 9 boja sa kojima se najbolje slaže

Kažu za nju da je tužna, zagasita i teška. Mi tvrdimo da to nije tačno. Da bismo je odbranili od ovih nepravednih napada, reći ćemo vam da je bordo izuzetno svestrana boja koja se može koristiti i za krečenje zidova a i uopšte za ukrašavanje najelegantnijih i najfinijih okruženja. Pored toga, ova boja je izuzetno zahvalan partner u dekoraciji avangardnih ambijenata, ali i opuštenih i bezbrižnih, kao što je slučaj sa prostorijama uređenim u boho stilu.

 

Takođe, složićete se kada kažemo da je bordo sama po sebi dostojna da bude dominanta, upravo zahvaljujući svojoj izuzetnoj ekspresivnosti. Ipak, bez obzira na to što je sama sebi dovoljna, bordo se može kombinovati sa drugim bojama, kako u zidovima, tako kroz nameštaj ili dekorativne detalje.
U ovom blogu ćemo se baviti upravo tom temom: kombinacijama bordo i ostalih boja koje se sa njom najbolje slažu. Ovo ne znači da su boje koje navodimo u blogu jedine koje čine dobar spoj sa bordo, znači samo da smo mi izabrali devet nama najboljih.

1.Bordo i boja peska

U kombinaciji sa tonovima peska, bordo boja izgleda savršeno. Ova je agresivna, moćna i snažna, dok su tonovi peska neutralni, nenametljivi, spokojni i mekani. I baš zbog toga smo izabrali da ovu kombinaciju navedemo kao prvu, s obzirom na to da svi zemljani tonovi, uključujući i boju peska, imaju tendenciju da smiruju atmosferu, a to nam je veoma potrebno ako koristimo bordo za krečenje prostorije.

2. Bež i bordo

Ako postoji boja koja savršeno odgovara bordo boji, bilo da je u pitanju kombinacija boja zidova ili u ostatku dekoracije, to je bež. Svetla i topla boja, doprinosi efektu elegancije i otmenosti prostorije, a istovremeno ima i tu sposobnost da razbije zasićenost koju bordo nosi.

3. Bela i bordo

Nema boje koja se ne može uklopiti sa belom, zar ne? Takav je slučaj i kada je kombinujemo sa bordo. Ako se odlučite za ovu kombinaciju, dobićete elegantno i sveže okruženje, jer će bela „obasjati” bordo, a ova će joj, zauzvrat, dati toplinu.

4. Bordo i koralna

Vrlo slična bordo boji, koralna se čini skoro istom bojom, ali sa višim indeksom svetlosti i nešto manje zasićenosti. Ako koristite ove dve boje, zapravo dekorišete prostor u monohromatskom stilu.
Ako izaberemo koralnu da kombinujemo sa bordo na zidovima ili uopšte u dekoraciji, preporučljivo je da dodate i neku neutralnu boju, kao što je siva ili bela, da biste razbili toliku količinu topline i energije koju nose ove dve boje. Zapamtite da su i koralna i bordo tople boje i da njihovo preterano prisustvo može dovesti do efekta prezasićenog prostora.

5. Siva i bordo

Naravno, siva je još jedna od boja s kojom možemo kombinovati bordo, kako krečenjem zidova, tako i u dekoraciji kroz nameštaj. Siva je ahromatska boja, neutralna, i poželjan je partner u kombinaciji sa bilo kojom drugom bojom. U slučaju slaganja bordo i sive treba voditi računa o tome koliko su ove dve boje svetle, jer u suprotnom možete upasti u zamku i napraviti previše tamnu prostoriju. Dodatno, ako ovom paru, kroz dekorativne detalje, dodate još neku toplu boju, paleta će biti potpuna.

6. Crna i bordo

Crna je još jedna ahromatska boja koja se izuzetno dobro slaže sa bordo. Ipak, pošto su u pitanju dve “opasne” boje, morate dobro proučiti prostor kada se odlučite da ih koristite zajedno. U ovom slučaju će vam biti neophodno da izaberete još jednu boju, boju „posrednika”, kako bi vam poslužila kao most i omekšala snagu ovog para. Zemljani tonovi dobro funkcionišu kao posrednici.

7. Bordo i zlatna

Bordo se čudesno kombinuje sa zlatnom. Bilo da se radi o zidovima, dekorativnim detaljima, ili o priboru, ako u prostor dodate male naglaske zlata, nećete pogrešiti. Dobićete spektakularnu, dekadentnu i elegantnu prostoriju.

8. Bordo i roze

Iako na prvi pogled ove dve boje vidimo kao potpuno različite, roze i bordo dele isto poreklo. Zato što su u osnovi obe tople, kao i kod drugih parova koji su srodni, ovaj par se bolje slaže kada se sa njima udruži neutralni posrednik koji će ih istovremeno i povezivati, ali i umirivati prostor. Takođe, preporučljivo je da se jedna boja javlja kroz detalje. A pošto znamo da je roze prisutna u mnogim nijansama, želimo da vam naglasimo da smo pristalice puder roze u kombinaciji sa bordo. Razlog je prost: ova nijansa roze daje sasvim dovoljno šarma prostoru i one razdraganosti koju nosi boho stil, a ipak ne napada vizuelno bordo boju.

9. Bordo i žuta

Dve vrlo agresivne boje,bordo i žuta mogu biti izuzetno dobar par, ali pod uslovom da je jedna od dve boje prisutna u malim dozama, u akcentima i detaljima. Na taj način će, korz postavljanje kontrasta, svaka od njih isticati ovu drugu. I ovde važi pravilo posrednika, jer će ove dve tople boje, bez medijatora, prezasititi prostoriju.

Na kraju želimo da dodamo da je bordo jedna od boja koje se savršeno slažu sa drvetom, kao što ste i mogli da primetite na fotografijama. Od svetlih do tamnih tonova, drvo će uvek biti dobar par sa ovom elegantnom, ponekad ozbiljnom i dubokom, ali uvek interesantnom bojom.

Izvor: Mil Ideas



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.