STOP KONDENZ – VLAGA I BUĐ NEMAJU ŠANSU!

STOP KONDENZ – VLAGA I BUĐ NEMAJU ŠANSU!
EFIKASNA SREDSTVA PROTIV VLAGE I BUĐI

STOP KONDENZ – VLAGA I BUĐ NEMAJU ŠANSU!

Pre bilo koje intervencije neophodno je dati što tačniju dijagnozu, odnosno utvrditi prave uzroke prisustva vlage, od kada je prisutna, u kojim uslovima je nastala… Stručno lice će najbrže ustanoviti koji je tip vlage u pitanju i predložiti najbolje rešenje za sanaciju problema.

01

Šta je kondenzacija?

Kondenzacija je proces koji nastaje kada vlaga iz vazduha dođe u kontakt sa hladnom površinom, kao što je prozorsko staklo ili hladan deo zida. Vodena para se pretvara u sitne kapljice vode. U zavisnosti od količine vode u vazduhu, nakupljanje kondenzacije može dovesti i do ozbiljnijih posledica, kao što je pojava buđi.

02

Kako je kondenzacija povezana sa vlažnošću – vlagom?

Što je vazduh topliji, više vodene pare može da zadrži. Kada vazduh na konstantnoj temperaturi ne može više da zadrži vodenu paru, vlažnost je 100%. Ako temperatura tog vazduha opadne, on više ne može da zadrži tu količinu vlage, pa se formiraju kapljice vode. Tako nastaje kondenzacija.

03

Znaci kondenzacije u kući

Kapljice vode na prozorima

Kada primetite da se kapljice vode formiraju na unutrašnjoj strani vaših prozora, posebno ujutru ili tokom hladnijeg vremena, to je jasan znak kondenzacije. Ovo se dešava kada se topli vazduh u vašem domu susreće sa hladnom staklenom površinom vašeg prozorskog okna.

Vlažne mrlje na zidovima

Kondenzacija može dovesti do vlažnih mrlja, posebno u područjima sa slabom cirkulacijom vazduha. Iza ormara, nameštaja uz zid, posebno u uglovima, čoškovima prostorije ili blizu prozora. Ovi znaci ukazuju na to da se vlaga akumulira na zidovima.

Pojava buđi

Višak vlage od kondenzacije predstavlja idealno tlo za razmnožavanje buđi. Ružne crne tačke, nejasan rast ili plesniv miris u područjima sa visokom kondenzacijom, kao što su kupatila, kuhinje ili sobe sa lošom ventilacijom.

Mirisi plesni

Ako primetite uporan miris plesni u određenim delovima vašeg doma, to može biti znak previše vlage. Vlaga izazvana kondenzacijom podstiče rast buđi, što može da proizvede i ove neprijatne mirise.

Alergije ili respiratorni problemi

Prekomerna kondenzacija i kasniji rast buđi mogu pogoršati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, izazivajući alergije ili respiratorne probleme. Ako vi ili članovi vaše porodice iskusite povećanje simptoma alergije ili respiratornih problema, to može biti rezultat poteškoća u vezi sa kondenzacijom u vašem domu.

04

Šta uzrokuje kondenzaciju u mojoj kući?

Kada primetite kondenzaciju u vašem domu, prvi sledeći korak je da identifikujete uzrok. Sve aktivnosti koje omogućavaju isparavanje vode će povećati vlažnost vazduha u Vašem domu. I uobičajene dnevne aktivnosti kao što su kuvanje, tuširanje ili sušenje odeće u zatvorenom prostoru. Ove aktivnosti oslobađaju vlagu u vazduh, povećavajući nivo vlažnosti i mogućnost kondenzacije. U proseku, četvoročlana porodica proizvodi do 13 litara vodene pare dnevno na gore navedene načine. Sve to mora negde da ode. A može često da završi i kao kondenzacija na zidovima.

Neadekvatna ventilacija obično je primarni uzrok kondenzacije. Nedovoljan protok vazduha sprečava da vazduh opterećen vlagom cirkuliše i pobegne iz imanja, dozvoljavajući mu da se akumulira i povećava šanse za kondenzaciju. Područja sa lošom ventilacijom, kao što su kupatila, kuhinje i sobe sa ograničenom cirkulacijom vazduha, sklonija su problemima vezanim za kondenzaciju.

Temperaturne razlike unutar zgrade takođe mogu doprineti kondenzaciji. Kada topli, vlažni vazduh dođe u kontakt sa hladnijim površinama, kao što su loše izolovani zidovi, vazduh se brzo hladi, izazivajući kondenzaciju.

05

Zašto je kondenzacija gora zimi?

Krajem jeseni i početkom zime, veća je verovatnoća da će se pojaviti kondenzacija. To je zato što će hladniji prozori i zidovi brže ohladiti topli vazduh u zatvorenom prostoru.

06

Kako mogu sprečiti stvaranje kondenzacije u mojoj kući?

Smanjenje aktivnosti koja stvara vodenu paru i povećava nivoe vlažnosti bi donekle doprinelo smanjenju kondenzacije. Međutim, to nije uvek realno. Dakle, koje praktične korake možete preduzeti da sprečite kondenzaciju u kući?

Poboljšanje ventilacije može biti praktičan prvi korak

Izolacija je još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir. Neadekvatna izolacija može doprineti temperaturnim razlikama između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja, kondenzaciji prozora i drugih površina. Ulaganje u izolaciju zidova i potkrovlja može stvoriti stabilniju unutrašnju temperaturu i smanjiti verovatnoću kondenzacije. Ulaganje u termoizolaciju je svakako velike korisiti ali svakako nije mala investicija.

Borba sa vlagom, kondenzacijom i buđi kao posledicom je moguća i bez velikih investicija uz pomoć efikasnih, svima dostupnih Stop Kondenz proizvoda koji nude rešenja za različite probleme izazvane viškom kondenzovane vlage u prostorijama.

Uz Stop Kondenz proizvode, vlaga i buđ nemaju šansu!

Ova linija proizvoda dokazano daje najbolje rezultate u borbi protiv ovih peripetija.

Apsorber vlage

REŠITE SE SUVIŠNE VLAGE

Najpre bi trebalo da se oslobodite suvišne vlage, a apsorber vlage bešumno i bez ikakvog utroška energije upija višak vlažnosti u vazduhu i preventivno čuva zdravlje ukućana od nastanka astmi i alergija.

  • Šta je to zapravo?

    Apsorber vlage je efikasno i jednostavno rešenje za eliminaciju suvišne vlage u svim prostorijama. Bešuman, neupadljiv, ne troši nikakvu energiju. Apsorber vlage je plastična kutija (dimenzija 16 x 20cm, visine 14cm) koja se postavi na bilo kom mestu u prostoriji, i ukoliko ima suvišne vlage, apsorbuje je i sakuplja u donjem, providnom delu posude.

    U gornjem delu apsorbera nalazi se tableta sa higroskopnom solju (kalcijum-hlorid) koja prirodnim putem vezuje samo suvišnu vlagu iz vazduha (kada je relativna vlažnost vazduha veća od 65%).

  • Kako funkcioniše?

    Stalnim korišćenjem apsorbera vlage preventivno se čuva zdravlje ukućana i sprečava nastanak astme i alergija. Sprečava pojavu kondenzacije, a samim tim i buđi. Isušuje vlažne podrumske zidove u nedovoljno ventilisanim prostorijama.

    Sprečava pojavu plesni, kao i neprijatnog mirisa u ormanima sa odećom. Sprečava nastanak mikrospora buđi i bakterija koje izazivaju alergije i infekcije disajnih puteva. Stvara idealnu klimu za astmatičare i reumatske bolesnike.

    Štiti osetljive elektronske uređaje kao što su televizori, računari, kopir aparati, foto aparati i sl. U slučaju poplave u stanu ili pucanja cevi, ubrzava proces isušivanja zidova. Neizostavno potreban uređaj za korišćenje u vikendicama i kamp-prikolicama i čamcima, naročito ukoliko se duže vremena ne koriste. Dovoljno je snažan da eliminiše vlagu iz podrumskih prostorija koje nemaju dovoljnu ventilaciju, u vašim ormarima čuva odeću od neprijatnih mirisa, a elektronske uređaje od kvarova izazvanih vlagom.

  • Nakon koliko dana su rezultati vidljivi i koji je rok trajanja?

    U veoma vlažnim prostorijama već posle desetak dana može se primetiti efikasnost dejstva Apsorbera vlage. Višak ambijentalne vlage se vezuje za kristale soli u tableti. Smanjivanje količine vlage u prostoriji direktno utiče na sprečavanje pojave kondenza (odnosno buđi), truljenje materijala, vlaženje zidova… Ne troši nikakvu energiju (ni struju ni baterije) i ne ispušta nikakav miris niti paru. Prilikom postavljanja tablete na rešetku, istisnuti tabletu iz otvorene kesice trudeći se da tableta ne dođe u dodir sa kožom. Vazduh sa povećanom koncentracijom vlage prolazi kroz rešetkasti poklopac i hemijski se vezuje za so u tableti. Tableta se postepeno topi (rastvara) i pretvara u želatinoznu tečnost koja se sakuplja u donjoj posudi a dejstvo jedne tablete traje 1-4 meseca u zavisnosti od koncentracije vlage i temperature vazduha u prostoriji.

    Kada se tableta istroši a posuda sa prikupljenom tečnošću napuni (maksimalno do jednog litra), potrebno je prosuti tečni sadržaj u kanalizaciju (ali ne u septičku jamu), isprati posudu i rešetku, osušiti ih, a zatim staviti novu dopunsku tabletu. Kada se koncentracija vodene pare u prostoriji spusti do optimalnih 50% – prestaje dejstvo apsorbera vlage, čime je sprečeno preterano isušivanje vazduha u prostoriji. Dejstvo apsorbera se ne može videti trenutno, već nakon nekoliko dana, odnosno nedelja. Pravi rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko meseci neprekidnog korišćenja.

    Apsorber vlage možete postaviti na bilo kom mestu (na polici, plakaru, podu…), ali ga treba držati dalje od domašaja dece kako ne bi prevrnuli posudu i prosuli prikupljenu tečnost. Obratite pažnju da sakupljena tečnost ili tableta ne dođu u dodir sa metalom, kožom, tkaninom ili tepihom. Kada se tableta potpuno istroši, potrebno ju je zameniti novom (dopunske tablete se mogu nabaviti na istim prodajnim mestima kao i apsorber vlage).

Termopremaz za zidove

SPREČITE KONDENZACIJU
  • Kako funkcioniše?

    Termopremaz podiže temperaturu najhladnijih delova zida čime sprečava orošavanje i eliminiše uslove za pojavu buđi. Površina koja je obrađena ovim termopremazom toplija je do 5°C od one koja nije premazana. Količina toplote koja se akumulira obezbeđuje da čak i kada je u prostoriji relativna vlažnost do 90%, sprečava kondenzaciju i tako definitivno eliminiše uslove za pojavu buđi.

  • Kako se primenjuje?

    Termopremaz StopKondenz se nanosi jednostavno četkom i nakon sušenja može se prekrečiti standardnim disperzionim bojama na vodenoj bazi. Nanosi se sa unutrašnje strane. Može se prefarbati i tonirati. Na vodenoj bazi. Kako se tačno upotrebljava i kolika je potrošnja? Sadrži čestice mineralnog praha koje imaju osobinu da upijaju toplotu iz prostorije i kasnije je emituju radi zagrevanja hladnih površina. Ne zahteva prethodnu podlogu a može se nanositi i preko stare boje koja se ne ljušti. Površine koje je zahvatila buđ treba oprati vodenim rastvorom varikine (1dl varikine rastvoren u 1/2lit vode). Nanosi se (bez razređivanja) u dva sloja četkom ili valjkom. U kritičnim situacijama preporučuje se nanošenje i trećeg sloja. Prvi premaz treba da obezbedi potpuno pokrivanje površine i minimalnu debljinu sloja. Drugi premaz naneti nakon 4 sata. Posle još 4 sata naneti treći premaz tako da ukupna debljina sloja premaza iznosi oko 1mm. Kada se površina potpuno osuši može se prefarbati standardnim disperzionim bojama. U 2 premaza bez razređivanja potrošnja je 0,7 lit/m². U 3 premaza potrošnja je 0,9 lit/m². Kada je razređen sa 10-15% vode radi lakšeg nanošenja, obavezno se nanosi u tri sloja, uz potrošnju 0,7 lit/m².

SK CLEANER

ODSTRANITE BUĐ

Za zdraviji život bez buđi i plesni tu je i tečni preparat sa prskalicom za dezinfekciju i uklanjanje buđi sa zidova, prozora i vrata, drveta, plastike, keramičkih pločica, delova oko lavaboa, tuš kabina, kada i dr. Koristi se u domaćinstvima, javnim i industrijskim objektima za tretiranje površina koje nisu u direktnom kontaktu sa hranom za ljude ili životinje.

  • Kako se primenjuje?

    Naprskati pogođena mesta sa udaljenosti od 10-15cm i ostaviti da deluje. Posle 15-20 min po potrebi isprati vodom. Ostaviti da se osuši. Nakon toga sve tretirane površine mogu biti ponovo korišćene. Ne uklanjati plesan ili buđ pre nanošenja preparata kako bi se sprečilo širenje spora. Preporučena doza: Po potrebi, u zavisnosti od površine koja se čisti i dezinfikuje. Preporuka: 0.5 lit/4m2. Cela površina koja se tretira treba da bude prekrivena tečnošću. Ako je površina mnogo zagađena ceo postupak se može ponoviti nakon 30 do 60 minuta. Pogodan je za: Malter, kamen, mermer, granit, drvo, keramiku, staklo, emajl, plastiku, akril, laminat, vinil, silikon, gumu, teflon, čelik i hrom. Nije pogodan za: Gips, aluminijum, bakar, mesing, bronzu i obojene ili lakirane drvene površine.

Koji su prvi koraci nakon otkrivanja ozbiljnog problema sa vlagom ili buđi?

Kada se pojavi višak vlage i buđ kao njena posledica, prvi korak, pre bilo koje, svakako neophodne, intervencije je da pokušamo da što tačnije ustanovimo uzrok prisustva vlage. Dakle najpre što tačnija dijagnoza a potom lečenje. Lečenje podrazumeva i otklanjanje posledica ali i sprečavanje uzroka potencijalne buduće ponovne pojave.

Četiri osnovna oblika pojave vlage su :

  • Atmosferska vlaga

    Prodiranje vlage usled kiše i snega kroz oštećen krovni pokrivač, ili odluke, spojeve na fasadi...

  • Vlaga od procurivanja

    Usled oštećenih cevi, odvoda..

  • Kapilarna vlaga

    Najčešće se pojavljuje u prizemnim ili podrumskim prostorijama i "penje" se kapilarno od poda uz površinu zidova. Javlja se učestalo kod starijih objekata sa loše odrađenom hidroizolacijom temelja i podrumskih zidova.

  • Kondenzaciona vlaga

    Jedan od najučestalijih oblika vlage u našim domovima. Kondenzaciona vlaga nastaje kao posledica loše termičke izolacije prostorija i neodgovarajuće ventilacije. Kritična mesta na kojima se pojavljuje orošavanje – skupljanje vodenih kapljica su najčešće uglovi – ćoškovi prostorija kao što su betonske grede i nadprozornici. StopKondenz linija proizvoda se uspešno bori protiv kondenzacione vlage i buđi.

Da li su sredstva protiv vlage i buđi bezbedna za decu i kućne ljubimce?

  • Apsorber vlage StopKondenz

    U gornjem delu apsorbera nalazi se tableta sa higroskopnom solju (kalcijum-hlorid) koja prirodnim putem vezuje samo suvišnu vlagu iz vazduha. Mada je sasvim bezbedan za upotrebu, ipak ga preventivno ne treba postavljati u domašaju dece i kućnih ljubimaca kako nepažnjom ne bi prosuli prikupljeni tečnost.

  • Odstranjivač buđi - SK Cleaner

    Nije predviđen za upotrebu na ovim površinama : gips, aluminijum, bakar, mesing, bronza i obojene ili lakirane drvene površine. Ako greškom naneste na neku od ovih površina operite vodom. Držati van domašaja dece. Izbegavati direktan dodir sa očima i kožom. Posle upotrebe provetrite prostoriju.

  • Termopremaz StopKondenz

    Sasvim bezbedan za upotrebu. Sadrži čestice mineralnog praha koje imaju osobinu da upijaju toplotu iz prostorije i kasnije je emituju radi zagrevanja hladnih površina.

Koliko često treba proveravati i održavati mesta sklonija vlagi u domu?

Provetravanje prostorija, pogotovo tokom zime pomaže značajno u borbi protiv viška vlage. Prozor otvoren "na kip" nije rešenje u grejnoj sezoni. Namera nam je da izbacimo vlažan vazduh iz prostorije a to ćemo najefikasnije uraditi otvaranjem prozora i poprečnih vrata u prostoriji u trajanju 3 do 5 minuta, koliko je dovoljno da se vazduh izmeni u prostoriji, a da pri tom ne dođe do rashlađivanja zidova. Dakle klasična "promaja". Postupak provetravanja možete ponoviti 3, 4 puta dnevno.

Koje su dugoročne posledice ignorisanja problema sa vlagom i buđi?

Prisustvo vlage u zidovima objekata izaziva brojne probleme i neprijatnosti. Loše utiče na termičke karakteristike što znači da je potrebno više grejati prostorije, što implicira i veće troškove.

Kao posledica vlage se na zidovima pojavljuju mrlje, buđ a često i otpadanje završnog sloja maltera, glet mase…Dugim izlaganjem dejstvu vlage i zidovi mogu pretrpeti i trajna oštećenja. I kao najgora posledica vlage i buđi su ugrožavanje zdravlja ukućana, naročito dece i mogućnost pojava astme i alergijski reakcija.

Koje su najčešće greške koje ljudi prave u borbi protiv vlage i buđi?

Kao i za svaku drugu "boljku" tako i za borbu protiv vlage i buđi prvi neophodni korak je što tačnija dijagnoza uzroka. Nema magične pilule koja rešava svaku bolest. Što više razumemo uzroke pojave vlage i buđi lakše ćemo se boriti protiv njih. Uz naše preporuke i opšte savete, uz pomoć stručnjaka ako je neophodno, prvo treba utvrditi uzroke pojave. A onda se posvetiti lečenju. Otklanjanju uzroka i lečenju posledica.