Šta su zapravo dekorativne zidne tehnike ?

Šta su zapravo dekorativne zidne tehnike ?

Šta su zapravo dekorativne zidne tehnike ?

Dekorativne zidne tehnike su različiti načini uređenja zidova koji mogu unaprediti izgled i atmosferu prostora dodajući mu poseban šarm i karakter. Još su antički Rimljani ukrašavali unutrašnjost svojih kuća slikama izvedenim na mokrom malteru, tehnikom poznatom kao fresco, a iz istih davnih vremena potiče i tehnika spatulato, poznata i kao venecijanski malter.

Do današnjeg doba dekorativne tehnike uređenja zidova su evoluirale u ogroman spektar boja, tekstura i tehnika čijim kombinacijama je moguće kreirati jedinstvene, autentične prostorije u skladu sa ličnim afinitetima i maštom. Kombinacijom raznolikih vrsti boja i dekorativnih maltera, spram raznih materijala od kog su napravljene, svojih različitih karakteristika ( u vidu gustine, viskoziteta, vremena obradivosti…), uz mnogobrojne specifične tehnike nanošenja, krajni rezultat su prelepi vizuelni efekti, jedinstvena remek dela na zidovima. Mogućnosti su beskrajne.

Vrste dekorativnih tehnika

Kao što smo upravo zaključili, u ponudi je zaista ogroman spektar dekorativnih tehnika.

Mnogi materijali i tehnike raličitih proizvođača su veoma sličnih vizuelnih efekata ali ponekad pod raznim, sopstvenim tržišnim nazivima pojedinačnih proizvođača.

Naravno, povrh tih najčeše korišćenih dekorativnih tehnika proizvođači imaju u ponudi sopstvene, specifične dekorativne tehnike kojima se ponose. Utoliko nabrajamo ovde samo nekoliko “opštih”, najčešće korišćenih, najprodavanijih.

Travertino

Podrazumeva dekoraciju zidova kojom se imitira prirodni travertino kamen i unosi dah antičkih, rustičnih zidova. Njegova reljefna tekstura je idealna da razbije monotoniju ravnih zidnih površina.

BEKAMENT BK TRAVERTINO

Špatulat

Jedna od najpopularnijih tehnika. Upotrebom alata poput metalnih špahtli ili špatula za nanošenje dekorativnih materijala na bazi kreča ili gipsa, na zidove kako bi se postigao efekat mermera, prirodnog kamena.

JUB DECOR SPATOLATO

Beton tehnika

Pruža vizuelni efekat izgleda grubog, svežeg, prirodnog, neobrađenog betona, stvarajući fuziju modernog i industrijskog stila u ambijentu.

Sahara

Kao što se već iz imena tehnike naslućuje efekat na zidu je poput nekog prizora iz pustinje. Pustinjska oluja na zidovima. Zidovi će izgledati egzotično poput pustinjskih dina.

MAXIMA MAXIDECOR SAHARA

Ottocento

Dekorativna tehnika sa vizuelnim efektom sofisticiranog satenskog izgleda zidova, poput somota. Zahvaljujući svojoj reflektujućoj strukturi do punog izražaja dolazi pod izvorom svetlosti iz određenih uglova.

Wood

Vizuelni efekat teksture prirodnog drveta na zidovima. Postiže se utiskivanjem gumenog kalupa u dekorativni malter.

JUB JUBIZOL DECOR WOOD

Gde se sve primenjuju

Nisu samo zidovi životnih prostora u enterijeru jedino mesto primene. Dakle ne samo dnevne i spavaće sobe, kupatila i kuhinje, već i javni objekti, poslovni, komercijalni, prodajni prostori, ugostiteljski objekti, hoteli…

Takođe, deo tehnika je moguće aplicirati i u eksterijeru, na fasadnim zidovima…

Prednosti dekorativnih zidnih tehnika u odnosu na standardno krečenje zidova

  • Neograničen izbor krajnjih vizelnih efekata. Samo Vaša mašta je granica igrarija sa efektima, bojama, teksturama. Možda želite imitaciju prirodnih materijala poput drveta, kamena, kože, satena ili betona na zidu? Konvencionalno, moderno, rustično, elegantno, ekstravagantno.. sve je moguće.

  • Mogućnost primene na različitim površinama, prostorijama. Prevashodno se primenjuju u enterijeru ali jedan deo dekorativnih tehnika je moguće primenjivati i u eksterijeru.

  • Dekorativne tehnike su izdržljive i dugotrajne. Kvalitetno, profesionalno nanešene traju decenijama u istom obliku bez potrebe za dodatnim radovima, osvežavanjem.

  • Lako se održavaju, ne blede, velika većina je i vodoperiva.

Kako izabrati odgovarajuću dekorativnu tehniku za svoj prostor

Beskrajna mogućnost izbora stavlja nas na slatke muke. Koju dekorativnu tehniku izabrati ?

Nema potrebe da previše žurite sa izborom. Vaša želja da sebi omogućite lep i prijatan prostor u skladu sa Vašim zamislima je svakako prioritet. Odatle krećemo. Razmislite šta Vam je bitno. Sjajna površina kao završni izgled? Ili satenski sjaj? Mat? Možda efekat rđe, betona, metala, drveta... ? Razmislite da li je želja da oplemenite jedan akcentovani zid u sobi ili celu prostoriju. Pogledajte kao pomoć pri izboru razne urađene tehnike po javnim objektima, kafićima, kancelarijama, tržnim centrima ili kod Vaših poznanika, prijatelja. Poslušajte i savete iskusnog majstora koji se bavi dekorativnim radovima, pogledajte njihove radove i reference. A svakako preporukom može pomoći i dizajner enterijera ili arhitekta.

I naravno, uvek ste dobro došli u neku od Roma company prodavnica da pogledate kataloge, uzorke.

Da li je moguće samostalno ( “uradi sam“ ) primeniti dekorativne tehnike

Da, postoji i deo materijala pripremljenih, dostupnih za samostalno izvođenje dekorativnih tehnika na zidovima. Vešt, strpljiv i pedantan uradi sam majstor može poneke od tehnika i sam aplicirati. Prativši uputstva, YouTube tutorijale.

Ipak, imajte u vidu da krajnji rezultat zavisi od znanja, vešte ruke i kreativnosti majstora. Dobar, iskusan profesionalni majstor dekorater ima iskustva sa upotrebom neophodnih alata, procedurom nanošenja, stvaranjem slika - kompozicija na zidu, sa efektima spram prelamanja svetlosti...

Naša preporuka je svakako angažovanje iskusnog profesionalca.

Otkrijte novu eru dizajna enterijera i eksterijera.

Décor Studio Bekament Roma. Posetite nas u Jaseničkoj 7 i pronađite inspiraciju za najmodernija enterijerska rešenja zahvaljujući vrhunskoj ponudi Bekament zidnih dekorativnih tehnika tel.060 222 40 61

Potražite široku ponudu dekorativnih tehnika proizvođača : Bekament, Jub, Helios, Maxima, Tikkurila u Roma Company maloprodajama.