Kako okrečiti da prostorija deluje svetlije i veće

Kako okrečiti da prostorija deluje svetlije i veće

Ako želimo da okrečimo prostoriju tako da je vizuelno učinimo  većom i svetlijom, podsećamo vas da za to imamo divan resurs: boje!

Ovo se odnosi na bilo koji prostor: spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe, hodnike, predsoblja itd.

Jednostavnim krečenjem zidova na određeni način, možemo efikasno i izvanredno postići da naša soba izgleda prostranije i takođe svetlije.

I to ćemo videti u nastavku: Kako okrečiti sobu? 5 načina da okrečimo sobu kako bismo je vizuelno uvećali.

Kada uđemo u prostor koji ima zidove okrečene u jednu boju, a plafon u drugu, automatski ćemo osetiti kako je našem oku postavljena granica. Zbog toga prostor izgleda manji, definisaniji… Uostalom, kao na fotografiji u nastavku.  U trenutku kada uđete u ovu spavaću sobu, oko opaža određenu granicu koja vizuelno ograničava veličinu prostora između zidova i plafona. I ne samo to, već i izbor tamnozelene, za razliku od bele, čini da spavaća soba izgleda manje.

 

1.BELA BOJA KAO SAVEZNIK

Pošto nema vizuelnih granica između plafona i zidova, spavaća soba postaje prostranija, a takođe i svetlija.

Ovo je druga stvar koju je važno da vam kažemo o beloj boji: bela je boja koja odražava najveći procenat sunčeve svetlosti; oko 80%.

To znači da će spavaća soba okrečena belom bojom biti svetlija od iste te spavaće sobe okrečene bilo kojom drugom bojom.

2.TOPLI ILI HLADNI TONOVI

Hladne boje, za razliku od toplih boja, imaju sposobnost da apsorbuju više svetlosti nego što reflektuju.

To znači da će prostor u kojem su zidovi okrečeni hladnim bojama stvoriti retrogradni efekat, kao da se prostor „odmiče“, čineći da prostor vizuelno dobije dubinu i veću vizuelnu amplitudu.

Pogledajte spavaću sobu na slici ispod. Prvo ćemo je pogledati okrečenu zasićenom toplom bojom, a zatim hladnom bojom, pa ćemo videti razliku.

Pogledajte ovu žutu nijansu sa puno zasićenja, a na fotografiji ispod pogledajte istu spavaću sobu sa hladnim bojama na zidovima. Zar vam se ne čini da je soba šira? Ili vam, naprotiv, ne odaje utisak da je žuta spavaća soba više napunjena i ukrašena i kao da su zidovi viši?

Dakle, ako želite da unesete boju u bilo koju prostoriju u vašem domu, ali želite da stvorite osećaj prostranosti, možete koristiti hladne tonove.

Onog trenutka kada uđemo u ovu spavaću sobu, naše oči idu ka zadnjem zidu, zato je važno da mala soba dobije dubinu, to jest, da akcentovani zadnji zid poveća vizuelno njenu veličinu.

Iako bismo u ovom slučaju mogli naglasiti zid toplim bojama, kao što smo već videli, hladniji tonovi deluju bolje. Budući da se čini da se zidovi „udaljavaju“, soba dobija dubinu.

3.PRUGE

Pored toga što samo običnim bojama možemo stvoriti efekat prostranosti, takođe možemo koristiti neke tehnike krečenja. Sigurno ste nekada, kada ste obukli majicu sa horizontalnim prugama, izgledali šire, zar ne? To je zato što usmeravamo oko s leva na desno, prateći linije košulje i dobijamo dubinu u širinu.

Pa, ovaj isti princip možemo primeniti na zidove kako bi izgledali šire. Dakle, ako želite da zid izgleda šire, možete oslikati vodoravne pruge na njemu.

Po istom príncipe prostor može delovati da je viši, ako zidove ofarbamo u vertikalne pruge:

Naše oči prate pruge, u ovom slučaju vertikalne, čineći da gledamo odozgo nadole i tako povećavaju visinu plafona.

4.MUDRO ISKORIŠĆENI NISKI PLAFONI

Ovo rešenje je za kose krovove poput onih koje imaju tavani ili potkrovlja.

U ovim slučajevima, kada su zidovi vrlo niski zbog nagiba krova, najbolje je okrečiti zidove i plafon u istu boju.

Pogledajte spavaću sobu u potkrovlju ispod:

Tapeta je postavljena na zidove, stvarajući, kao što smo videli na početku ovog bloga, granicu za oko.

U ovom slučaju, budući da su zidovi tako niski, spavaća soba izgleda manja.

Sada pogledajte ovu drugu spavaću sobu:

Ima znatno niže zidove od prethodne. Ali, pošto je za krečenje plafona korišćena ista boja kao i za plafon, oko ne percipira toliko ograničenje ili kontrast i stvara se osećaj da je prostor širi.

I kao što vidite, nije potrebno koristiti belu boju, već možete koristiti druge boje.

Naravno, što su boje svetlije, to bolji efekat na mali prostor ostvaljaju.

5.TAPETE

OK, jasno nam je da tapete nisu boja za krečenje, ali jesu veliki pomoćnici kada je potrebno izvući maksimum iz prostora.

Već ste videli da, mogu zameniti dosano krečnje kao što je slučaj sa sobom koja ima pruge na zidu, a sada je trenutak da vas podsetimo da mogu odigrati ulogu optičke varke.

Sve što vam je potrebno je da ih pažljivo odaberete. Recimo, geometrijski motivi koji daju osećaj dubine, savršen su izbor za uske prostorije, dok su, na primer, motivi neba, vode, uopšte plavetnila, odličan način da čitavu prostoriju "razmaknete" - naravno, vizuelno.

Napomena

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.

 Fotografije su ilustrativnog karaktera.

 Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.

 Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.

 Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.

 Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.

 U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija. 

Izvor: Mil Ideas



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.