Kako ofarbati kadu?

Kako ofarbati kadu?

Kako ofarbati kadu?

Kupatilo je, složićemo se, jedna od važnijih prostorija u kući. Kada dođe vreme da se renovira, shvatamo da to nije jednostavan, a pogotovo ne jeftin poduhvat.

U nizu proizvoda koji omogućavaju da popravite vizuelni izgled svog kupatila sa manjom investicijom Roma company nudi rešenje u okviru Stop Kondenz linije proizvoda :

Tile&Tub Paint – Boja za pločice i kade je dvokomponentna boja izuzetne tvrdoće i sjaja koja se koristi za : sanitarne kade,  kade od fiberglasa, tuš kade, umivaonike, sudopere, keramičke pločice ....

KARAKTERISTIKE 

Odlično prianja na bilo koju površinu. Izuzetna tvrdoća i otpornost na habanje i visok sjaj. 

PODRUČJE PRIMENE

Legure metala (gvožđe prikladno tretirano protiv rđe) i pocinkovani lim, drvo, zidovi, plastika (isključujući PE i OZO). 

Može se primeniti na proizvode namenjene izlaganju u urbanim, ruralnim, primorskim i industrijskim sredinama srednje agresivnosti. Pogodan je i za čamce.

USLOVI ZA NANOŠENJE

Podloga mora biti sasvim suva, bez prašine, masti i bilo kog drugog zagađivača.

Optimalna radna temperarura okoline: min. 10 ° C / maks. 35 ° C

Relativna vlažnost vazduha : < 75%

Temperatura same podloge: min. 10 ° C / maks. 35 ° C

PRIPREMA PODLOGE

Pravilno čišćenje i priprema podloge su neophodni za dobijanje glatkog i dugotrajnog premaza. 

Površina koja se farba sa Tile&Tub Paint – Bojom za pločice i kade mora biti pripremljena odgovarajućim tretmanom, i to:

NA SASVIM NOVIM PODLOGAMA: 

radi boljeg prianjanja i dužeg veka trajanja površina mora biti temeljino očišćena, odmašćena, vodom i sapunom ili razređivačem za pranje.  Blago površinski ošmirglajte-izbrusite površinu pa potom nanesite jedan ili više slojeva boje u razmaku od najmanje 24 sata  između nanošenja slojeva, uz lagano površinsko šmirglanje-brušenje između slojeva. 

NA VEĆ PRETHODNO OBOJENIM POVRŠINAMA:  

- ako je postojeći sloj boje čvrst, stabilan pa nema potrebe za njegovim potpunim uklanjanjem, dovoljno je da površinu detaljno očistite, odmastite vodom i deterdžentom i dobro isperete. 

- ako je postojeći sloj boje u fazi odvajanja, ljuspanja onda najpre temeljno očetkajte i izbrusite takve delove površine ili sasvim skinite postojeću boju pomoću nekiog od sredstava za uklanjanje boje. 

APLIKACIJA

Boja je dvokomponentna. Veličina pakovanja: 750 ml ( 500 + 250 ml )

Da biste koristili proizvod, najpre jednostavno prespite sadržaj komponentne B ( učvršćivač) u limenku komponentne  A ( emajl )

Ako ne želite da upotrebite celokupnu količinu odjednom imajte u vidu da su odnosi katalize / mešanja sledeći: 

100g komponenta A  / 26,5g komponenta B . 

Promućkajte potom dobro, ručno nekoliko minuta limenku pa potom sačekajte da odstoji par minuta pre nanošenja.

Preporučene metode nanošenja: četkom ili valjkom ili pomoću airless uređaja.

Nanesite jedan ili više slojeva proizvoda u razmaku od  najmanje 24 sata  između nanošenja slojeva, uz lagano površinsko šmirglanje-brušenje između slojeva. 

Sam alat se po završetku radova može oprati nitro razređivačem.

OTVORENO VREME ZA RAD

Zamešanu boju upotrebite u roku od najviše 6 sati od trenutka pripreme.  

RAZREĐIVANJE 

Proizvod se koristi takav kakav jeste, mešajući komponentu A sa komponentom B. Ako je neophodno, može se razblažiti nitro razređivačem. Preporučuje se pažljivo mešanje proizvoda I PRE I TOKOM PRIMENE kako bi se obezbedila stalna homogenost proizvoda. 

MERE PREDROSTOŽNOSTI

Pored upozorenja o riziku i predostrožnosti koja su prikazana na pakovanju, preporučljivo je, pre nanošenja proizvoda, potražiti i odgovarajući BEZBEDNOSNI LIST. 

Svakako, ključna preporuka je koristiti zaštitne rukavice, masku sa hepa filterom i zaštitne naočare i nanositi boju u dobro provetrenom okruženju ! Da, prilkom farbanje se pojavljuju isparenja pa su promaja ili ventilator u kupatilu od pomoći i naša preporuka.

Često postavljana pitanja

Da li se Tile&Tub Paint može nanositi i na kade i na pločice?

Da.  Tile&Tub Paint se može nanositi na kade od fiberglasa, tuš kade, umivaonike, sudopere,  legure metala (gvožđe tretirano protiv rđe) i pocinkovani lim, drvo, zidove, plastiku (isključujući PP-Polipropilen i PPO-Polifenilen oksid). Dakle ne samo na kade već i na podne i zidne keramičke pločicei druge površine.

Da li se boja razređuje?

Ne. Nema potrebe za razređivanjem. Samo se dobro međusobno izmešaju A i B komponenta. Alat se može posle upotrebe oprati nitro razređivačem ali se sama boja NE razređuje.

Može li se osim u beloj boji da se tonira i u druge boje na miks mašinama?

Može. Na miks mašinama, za miksovanje boja , u farbarama, na licu mesta moguće je istonirati Tile&Tub Paint – Boju za pločice i kade i u druge boje, nijanse povrh osnovne bele.

Na šta posebno obratiti pažnju

  • Priprema površine

    Priprema površine kade je najbitnija za krajnji rezultat. Kada mora biti čista, odmašćena, suva, bez eventualne rđe, kamenca, silikona i bilo kakvih naslaga sapuna ili masnoća kako bi efekat farbanja bio što bolji.

    Kada se zameša boja ( A i B komponenta) mora da se iskoristi ta zamešana  količina u najduže 6 sati. Posle već počinje da steže. Ne može da se ostavi zamešana boja u konzervi pa da se sutra nastavi sa farbanjem.

Koliko mi tačno treba boje – koja je pokrivnost:

Pokrivnost je 8–10 m2 po litru.

Pakovanje, set je 750 ml, znači 6 do 7,5 m2  od jednog seta.

Da li je 1 premaz dovoljan ?

1 premaz ( ili kako se kolokvijalno kaže 1 ruka ) je u većini slučajeva sasvim dovoljna. Tile&Tub Paint – boja za pločice i kade se nanosi dakle u 1 premazu. Ako se oceni da je nephodno može se naneti i u više slojeva ali u tom slučaju sa vremenskim razmakom od 24 h između pojedinačnih slojeva i blagim površinskim šmirglanjem između slojeva .

Da li proizvod može popraviti oštećene delove u vidu rupa, pukotina ?

Ne, ovo nije kit. Boja popravlja samo oštećeni površinski lak. Ako na površini kade postoje veća oštećenja u vidu velikih ogrebotina ili rupa, pukotina mogu se pre farbanja popuniti odgovarajućim materijalima poput tečnog metala ili odgovarajućeg kita..