Kako odabrati boju za fasadu

Kako odabrati boju za fasadu

Pre nego što stignete do fasade, odaberite dobar materijal za izolaciju

 

Kada se odlučite da uradite termoizolaciju doma, imajte na umu da je to nešto što bi trebalo da izdrži nekoliko decenija. Samim tim, morate se dobro raspitati o materijalima i stručnosti majstora koji će ugrađivati izolaciju.

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača izolacijskog materijala i upravo zbog toga je teško odlučiti se za jednog. Zato bi bilo dobro da se, pored informacija koje ćete prikupiti od proizvođača ili prodavaca, takođe raspitate kod nekoga ko je već ugrađivao izolaciju šta preporučuje.

Boja za fasade

Kada se opredelite za materijal za izolaciju, sledi lepši deo: odabir boje završnog sloja, odnosno fasade. Pored toga što je lep, ovo je I važan zadatak, pa vam savetujemo da mu posvetite vreme. Što se tiče nijanse, važno je da uzmete u obzir veličinu vašeg doma, kao i njegovu okolinu. Evo neki saveta o izboru nijanse za fasade.

Neutralne boje su siguran izbor!

Ako niste sigurni koja nijansa će najviše priličiti vašem domu, sa neutralnim nijansama nećete pogrešiti. Različite nijanse žute, braon ili sive se savršeno uklapaju uz svako okruženje, kao i stolariju. Za razliku od bele, kod neutralnih boja se neće toliko primećivati prljavština i prašina koje se nagomilavaju tokom godina.

Donesite duh Mediterana u vaš dom!

Ukoliko ste zaljubljenik u „morski ambijent“, onda se opredelite za nijanse plave (ili kombinacije plave i bele), jarko žutu, ili nežne boje narandžaste. Još ako ove boje iskombinujete sa lepo uređenim dvorištem, sigurno ćete se svaki dan osećati kao da ste na moru. A možda ćete inspirisati još nekoga da unese lepe tonove u svoj ambijent.

Dobro ispitajte tamne boje!

Ukoliko smatrate da je tamna boja idealna za fasadu, mi vas u toj nameri nećemo ni ohrabrivati ni obeshrabrivati, ali treba da znate sledeće: tamne nijanse će se možda savršeno uklapati u ambijent, ali su one pokazale kraći vek trajanja u odnosu na svetlije nijanse. Naime, tamnije nijanse više upijaju svetlosti u odnosu na svetle i zbog toga nakon nekog vremena počinju da blede, i to uglavnom neravnomerno. Zato ukoliko i dalje želite tamnu boju za fasadu, dobro se raspitajte o postojanosti izabrane boje.

Izvor: MD Explorer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.