Ideje za istaknuti zid

Ideje za istaknuti zid

Sigurno ste čuli za "feature wall" ili, u našem prevodu, istaknuti zid i možete da pretpostavite šta se pod njim podrazumeva. To je, zapravo, zid koji se po boji ili drugim odlikama razlikuje od svih ostalih.

Devedesetih godina i početkom 2000-itih, mogli ste da vidite belu sobu gde je samo jedan zid ofarbanu narandžasto ili tirkizno. To bi se smatralo starom školom istaknutog zida - jednostavno ali previše puta korišćeno stilsko rešenje, od koga su dizajneri na kraju pobegli zbog prevelike upadljivosti i popularnosti.

Danas je istaknuti zid, ili feature wall, na malo drugačiji način, ponovo u trendu. Sa mnogo maštovitijim izborom boja, završnih obrada i obrazaca, moderni istaknuti zid dobija novo mesto u prostoru i savršeno se uklapa u urbani dizajn.

Pogledajte ideje koje smo pripremili za vas.

Zašto istaći zid?

Jedan od očiglednih razloga za isticanje jednog zida u sobi je da bi se dodao kreativni element, ili drugim rečima, da bi se razigrala dosadna soba. Ali, naglašavanje zida ima i drugih suptilnijih i transformativnih benefita.

Zavisno od završne obrade ili boje koju koristite, istaknuti zid može vizuelno da poveća malu sobu. Na primer, bojenje jednog zida u tamniju boju iznenađujuće dodaje dubinu i malo drame udobnom prostoru. Ili dodavanje zida sa ogledalom u malom kupatilu čini ga većim u osećaju.

Pravljenje jedinstvenog zida takođe može biti korisno da se definiše prostor za neku specifičnu funkciju. Jedan od najuobičajenijih primena istaknutog zida je da se definiše prostor za ručavanje u dnevnom boravku. Ovo možete uraditi tako što ćete staviti trpezarijski sto pored istaknutog zida i koordinisati ostale elemente, kao što su stolnjaci i drugi pribor za ručavanje, sa zidom.

Korišćenjem harmonizovanih elemenata na zidu koji postoje još negde u sobi može pojačati taj specifični dizajnerski pečat. Na primer, ako vaša soba ima plafonske grede od trošenog drveta, pokušajte da dodate takav isti element na vaš zid.

Na sličan način, ako imate visok plafon, akcentujte tu fantastičnu odliku tako što ćete dodati vertikalni detalj na vaš istaknuti zid.

Izražavanje kreativnosti na zidu takođe pomaže da se skrene pažnja sa nečega na šta ne želite da se ljudi fokusiraju. Ako nemate dovoljno svetlosti, obavezno ofarbajte barem jedan zid, najbolje preko puta prozora, u neku svetlu, veselu boju.

Na kraju, isticanje samo jednog zida je isplativije i jednostavnije za one koji se plaše velikih promena. U najvećem broju slučajeva možete lako promeniti dizajn kad vam dosadi.

Raditi i ne raditi

Budite umereni, jer istaknuti zid treba da bude jedan. Nikako nemojte naglašavati više od jednog zida u sobi, ili više od par u celoj kući.

Koordinišite istaknuti zid sa ostatkom sobe, ali budite sigurni da njegov dizajn ipak bude kreativan da bi se istakao. Ne preterujte sa disonancom ovog zida, budite u skladu sa celokupnom šemom boja i stilom.

Izaberite zid koji je na prirodnom mestu da bude ključna tačka. Ne birajte zidove sa očiglednim manama, ili sa previše prozora, koji odvlače pažnju od zida.

Tipično, zidovi sa karakterističnim i dopadljivim arhitektonskim elementima, kao što je dimnjak, kamin ili urezane lajsne su perfektan izbor za isticanje. Na sličan način, zidovi ispred kojih je interesantan nameštaj koji privlači pažnju, veoma je pogodan za isticanje.

Ideje za istaknuti zid

Tapete su odličan izbor za dodavanje drame i kreativnosti svakoj sobi. Današnji izbor tapeta vam pruža nebrojeno opcija boja i dezena. Od cvetnih obrazaca do retro geometrijskih šara, opcije za transformaciju zida su beskonačne.

Oplata je još jedan popularan izbor za istaknuti dizajn. Savremene drvene oplate su daleko od od onih iz 60-ih godina, koje ste verovatno zamislili. Elegantne i moderne, današnje drvene oplate se često nalaze u velikim panelima ili su postavljene horizontalno što dodaje teksturu svakoj sobi.

Zidni murali nisu samo za dečije sobe. Ako izaberete pravi crtež ili sliku, uzevši u obzir temu, paletu boja i skale, rezultat može biti dramatičan, hrabar i odgovarajuće zabavan.

Boja za zid je smešno jednostavno rešenje, ali završava trik. Isticanje umetničkog dela na zidu sa karakterističnom bojom stvara savršenu centralnu tačku u sobi.

Ne plašite se tamnih ili dramatičnih boja.

Šta god da izaberete, razmišljaje van okvira, ili kako se kaže "outside the box", i pustite da se pokaže vaša strast. Budite selektivni sa tapetama i bojama, i vaš istaknuti zid će revitalizovati prostor i iskazati vašu ličnost i stil.



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.