Evo zbog čega vam spavaća soba diže pritisak

Evo zbog čega vam spavaća soba diže pritisak

Nikako da razumemo da je spavaća soba prostorija koja prvenstveno služi za odmor . Zato je najčešće dekorišemo onako kako nam se sviđa, ne vodeći računa o tome koliko će nas ta dekoracija kasnije nervirati. Da se to ne bi dešavalo, danas sa vama delimo 6 najčešćih dekorativnih grešaka koje vas mogu koštati dobrog raspoloženja dok provodite vreme u svojoj spavaćoj sobi. Obratite pažnju da smo rekli da ćemo navesti dekorativne greške, ne funkcionalne ili ponašajne, tipa neudoban dušek, neudoban jastuk, gledanje neprijatnog sadržaja na TV-u ili telefonu pre spavanja… O tome se, verujemo, već brinete sami

1.Boje su previše jake ili tamne

Percepcija boja za spavaću sobu je vrlo subjektivna, iako se uopšteno zna da nežni tonovi opuštaju mnoooogo više nego intenzivni. Nežni tonovi, i topli i hladni, su blagi i koriste se za stvaranje mirnog ambijenta. Pa tako, dok je roze boja topla i nežna, crvenkasti i narandžasti tonovi su živahni i mogu biti stresni. Tamne boje mogu delovati tmurno ili mračno. Opuštajući tonovi za spavaću sobu par ekcellence su neutralni, pesak, zemlja, zelena i plavkasta.

2.Ima malo prostora za kretanje

Ako od sobe napravite stovarište nameštaja i, samim tim, ostavite premalo prostora za kretanje kroz prostoriju, slobodno već sad računajte da će vam to uporno stvarati osećaj nelagode. Ako morate zaobilaziti prepreke da biste prešli sa jednog mesta na drugo, znajte da ćete se iznervirati čim ujutru ustanete i tik pre nego što uveče legnete u krevet. Dakle, kada organizujete raspored spavaće sobe, trebalo bi da razmislite o prohodnosti. Zato se odrecite glomaznog nameštaja i velikih komoda. Dovoljno je da imate krevet, noćni stočić pored kreveta i garderober – ako je ikako moguće, ugradni.

3.Osećaj da je u sobi previše toplo

Izolacija doma je veoma važna. Od toplotne, preko hidro, do zvučne, svaki segment je bitan. I upravo od izolovanosti prostorije zavisi da li će ona imati potencijal da održi adekvatnu temperatura. Međutim, pored izolacije, važno je i da povedete računa o zamračenosti prozora, naročito ako je vaša soba na sunčanoj strani i naročito tokom toplih letnjih dana. U ove svrhe, poslužiće vam debele zavese, roletne, venecijaneri i draperije.

4.Krevet prepun ukrasnih detalja

Možda toga i niste svesni, ali ako na krevetu imate više jastuka nego što je potrebno, vaša spavaća soba je mesto koje vam stvara napetost i nervozu. Prvo, zato što se svako veče lepo zabavljate skidajući ih s kreveta. Ako ih samo pomerite u stranu i tako spavate, to praktično znači da ste žrtvovali svoj prostor za odmor nečemu što uopšte i nije biće i čemu uopšte ne treba odmor

5.Cveće u vazi

Za razliku od saksijskog, cveće u vazi nije živo, a to može prilično da poremeti vaš san i da vam unese nervozu. Ovde ne mislimo na feng šui príncipe niti na bilo kakve stavove o “mrtvim biljkama” u kući, prosto se osvrćemo na jednu veliku istinu: voda u kojoj stoji cveće može da poprimi izuzetno neprijatan miris čak i u toku noći. Ako nemate praksu da redovno menjate vodu, izlažete se riziku da će se vaša čula buniti zbog neprijatnog mirisa ili uveče kad krenete na spavanje, ili ujutru kad se probudite. A to je dovoljan preduslov za neraspoloženje, zar ne?!

6.Previše svetlosti u sobi

Važno je da osvetljenje u sobi u kojoj spavate bude opuštajuće. I eto vam još jednog razloga (pored onog koji smo već naveli, a tiče se temperature) da izaberete prave zavese za spavaću sobu.  Treći razlog što navijamo za zavese je privatnost, naročito ako imate komšiluk čiji prozori pružaju pogled na prozore vaše spavaće sobe.

 

Napomena

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.

 Fotografije su ilustrativnog karaktera.

 Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.

 Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.

 Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.

 Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.

 U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija. 

Izvor: El Mueble

 

 

 

 

 



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.