9 trikova da vizuelno podignete niske plafone

9 trikova da vizuelno podignete niske plafone

Iako stanovi koji imaju niske plafone često izgledaju ušuškano i upakovano – kao bombonjerica – daleko su od lakih za dekorisanje. Danas vam priskačemo u pomoć i delimo sa vama savete i ideje za plafon koji nepogrešivo funkcionišu. Nekolicina uključuje i saradnju sa zidovima, a to je naše polje ekspertize, pa vam zato i garantujemo rezultate

1.Opremite prostor niskim nameštajem

Niska kuća zahteva nizak nameštaj. Imajte na umu ovu nepogrešivu formulu za prikrivanje niskih plafona. Dakle, igrajte na kartu horizontalnosti i jednostavnosti. Idite na funkcionalni nameštaj čistog dizajna, poput onog koji pripada skandinavskom stilu. Široke, dugačke i niske komode, sofe bez nogara, japanski stočići, niske stolice... Svi ovi komadi, ako su dobro kombinovani, uspeće da stvore vizuelnu težinu u donjem delu sobe i tako će se oko manje fokusirati na niske plafone.

2.Skladištite dok ne stignete do plafona

Komad nameštaja koji je na pola puta između poda i plafona samo će naglasiti niske plafone. Da biste to izbegli, najbolje je izabrati niski nameštaj, kao što smo videli u prethodnoj tački, ili upravo suprotno, koji ide do vrha, poput polica ili ugradnih ormara od poda do plafona.

3.Odaberite vertikalno slikane slike

Osim što vašem domu daje lični pečat, ukrašavanje slikama može vam pomoći da uvećate svaki prostor. Da biste postigli efekat visine zidova, izaberite vertikalno postavljene slike i pokušajte da izaberete one koje obiluju neutralnim bojama. Podržite ih ili ih okačite o zid malo više nego obično (iznad nivoa očiju). Još jedan trik? Možete okačiti jednu veliku ili mnogo malih koje skoro dopiru do plafona, tako će zid izgledati mnogo viši.

4.Zidovi i plafoni u istoj boji

Boja zidova je važan faktor u prostorijama sa niskim plafonima. Izbegavajte tamne tonove i odlučite se za neutralne ili pastelne tonove koji daju osećaj prostora i vizuelno proširuju dimenzije plafona. Okrečite plafon istom bojom kao i zidove. Na ovaj način ćete ukloniti tu barijeru između oba elementa stvarajući osećaj prostranosti. A ako su svetli tonovi na plafonu, na podu je suprotno: svetli plafon + tamni pod = viša soba. Eto prilike da naučite formulu

 

5.Kreveti - podni

Kao i nameštaj u dnevnoj sobi, trebalo bi da i u spavaćoj sobi izaberete nizak krevet. Odlučite se za modele koji imaju niske nogare, ili još bolje, bez nogara. Naravno, idealno je da krevet nema uzglavlje ili makar da ono bude diskretno i tanko i u boji zidova. Srećnici koji nemaju problema sa leđima mogu birati i dušek kao opciju za spavanje. Naravno, visok i bogat i sa par dasaka u funkciji podloge.

 

6.Skrenite pažnju s visine

Zid okrečen upečatljivom bojom, tapeta koja privlači pažnju, poseban komad nameštaja ili tepih veselog dizajna... Ukratko: svaki element koji služi za usmeravanje pogleda na drugo mesto koje nije plafon, biće odlična ideja.

7.Tapete s vertikalnim prugama

Ovaj stil možda nema mnogo sledbenika, ali je svakako moćan i efikasan. Baš kao što se horizontalne pruge šire, vertikalne pruge izdužuju. Ne morate oblepiti tapetama celu sobu, jedan zid je dovoljan da izazove željeni efekat.

8.Gde ima reda, ima više prostora

Vaša kuća uvek treba da bude uredna, ali ako su plafoni niski, onda ovaj imperativ ima još više smisla. Kao prvo, odaberite samo par dekorativnih elemenata kako ne biste izazvali osjećaj gužve u prostoriji. Što više reda i ujednačenosti prevladavaju u domu, to će se višim i većim delovati. Ovo je tako jednostavno i logično, zar ne!

9.Ogledala, velika i vertikalna

Pročitali ste stotine puta na našim stranicama da je ukrašavanje ogledalima najbolji resurs za dizajnere enterijera da prostoriju učine većom. A šta biste pomislili ako vam kažemo da takođe služe za prikrivanje niskih plafona? Da, ako postavite veliko vertikalno ogledalo, to će stvoriti optičku iluziju da je soba viša nego što jeste.

 

Napomena

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.

 Fotografije su ilustrativnog karaktera.

 Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.

 Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.

 Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.

 Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.

 U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija. 

Izvor: El Mueble

 

 

 

 



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.