8 najpopularnijih stilova u enterijeru - objasnjeni i ilustrovani

8 najpopularnijih stilova u enterijeru - objasnjeni i ilustrovani

Potrebna vam je tematska inspiracija za dekorisanje kuće ili poslovnog prostora? Ili vas samo zanima koji su to stilovi u dizajnu najpopularniji i šta predstavljaju? Na pravom ste mestu.

Objasnićemo 8 stilova u dizajnu enterijera koji su popularni u modernim domovima. U realnosti se oni često mešaju i dodaju im se razni elementi, ali ideja je da identifikujemo one osnovne i ključne aspekte koji čine svaki od ovih stilova.

Očigledno da postoji više od 8 stilova, ali ovde se fokusiramo na one najveće škole koje su najprisutnije u stručnim medijima i koje klijenti najviše traže od dizajnera enterijera i arhitekti.

Modernizam sredine 20. veka

Sredina 20. veka je proizvela neke od najikoničnijih komada u modernom dizajnu. Ovaj stil karakterišu rafinirane linije, minimalističke siluete i prirodni oblici. Od Sarinena, Nimajera, Imsa, Nogučija, Jakobsena i još mnogo drugih, modernizam sredine 20. veka je masterirao na kreativnim načinima korišćenja novih materijala poput livene plastike, iverice i aluminijuma u indrustrijskom dizajnu. Ovi komadi nameštaja su veoma prilagodljivi i mogu upotpuniti mnoštvo stilova u dizajnu.

Na fotografijama možete videti kako izgleda ovaj stil primenjen u enterijeru. Preporuka je, ipak, da mešate elemente različitih stilova, kako vam dom ne bi izgledao kao da je baš iz prošlog veka.

Industrijski

Ovaj izgled seže nazad u industrijsku eru na kraju veka. Naglašava liberalnu upotrebu izloženog čelika sa istrošenim drvenim elementima, koji su često dopunjeni izloženom opekom na zidovima. Moderna varijanta obično uključuje akcentovane bakarne tonove. Što se tiče opšteg osećaja, industrijski dekor najčešće deluje rustično i zrelo.

Zanimljivo je istaći da industrijski dekor ima mnogo varijacija, od modernog rustično sa čistijim linijama do robusnog vintidž izgleda sa naglašenom ornamentikom. U zavisnosti od svog ukusa možete se opredeliti za laganiji, šik izgled, ili mračniji, siroviji dizajn.

Nautički

Topao, opuštajući i pozitivan. Nautički stil (koji se često naziva i obalskim stilom) reflektuje duh kuća na plaži Nove Engleske. Ovaj stil karakteriše osnova u beloj ili boji peska, sa plavom kao primarnom istaknutom bojom.

Kada su materijali u pitanju, nautički dekor uključuje nezavršeno drvo u stolovima i stolicama, kombinovano sa šik platnenim presvlakama za sofe i fotelje u dnevnom boravku. Možete birati između raznih ukrasnih elemenata: školjkica u teglama, vesala, maketa jedrilica, nautičkih mapih i drugog mornarskog oruđa.

Skandinavski

Ovo je izdanak modernističkog pokreta iz sredine 20. Veka, koji je uveo popularni minimalistički izgled u polja enterijera i arhitekture koji traje do dan danas. Iako ga najveći broj ljudi povezuje sa IKEA-om, postoji niz varijanti ovog izgleda unutar samog skandinavskog dizajna.

Karakterišu ga nežne konture, razigrane boje kao akcenti, i balans obrađenih i organskih materijala. Skandinavski nameštaj je jednostavan, savremen i funkcionalan. Većina skandinavskog dizajna koristi principe Bauhausa i odlikuje se tečnim linijama, fokusom na proporcije objekta i populistički doživljaj. Velika većina skandinavskih enterijera koristi bele sa sivim tonovima kao temeljne boje.

Boemski

Boemski dekor obuhvata bezbrižan i avanturistički duh avangardnog načina života. Poseduje kreativnu primenu bogatih obrazaca i živih boja, posebno onih sa crvenim ili ljubičastim tonovima. Ključ je da se pažljivo predstavi namerno "neuredan" izgled. Slojevito korišćenje tekstila (prekrivači, ukrasni jastuci, tepisi, tapiserije) doprinose toplom ambijentu.

Kada opremate, tražite komade koji poseduju etničke ili nomadske vibracije. Marokanski ili dizajn inspirisan plemenskim kulturama je trenutno u trendu. U smislu sastava, boho šik voli tekstil, drvo, životinjsku kožu i metalne ukrase.

Farmerski

Farmerski dekor predstavlja moderan pristup dizajnu enterijera inspirisanog kolibom. Uglavnom prelazan po svojoj prirodi sa umešanim nekim tradicionalnim elementima, farmerska estetika treba da vas prenese u mašti u francusku Provansu. Nezaobilazno je da u prostor unesete i rasporedite poneki buket sušene lavande i drugi zeleniš u saksijama i žardinjerama.

Farmerski stil odlikuje i istrošeno drvo i presvučeno platno. Što se tiče boja, sličan je nautičkom dekoru sa većinom belim i bež bazičnim tonovima, i svetlijim akcentovanim bojama poput svetle žute i tirkizne.

Urbano moderno

Urbani dizajn enterijera potiče od modernih dizajnerskih potkrovlja u velikim gradovima. Uzimajući signale iz svog kosmopolitskog okruženja, urbani modernizam je postao fuzija raznih suprotstavljenih i komplementarnih osobina. Minimalistički moderan, glamurozan šik, etničko nasleđe, i eksperimentalni dizajn se sudaraju u izrazitom okruženju 21. veka.

Veći nameštaj (sofe, kreveti, itd.) teži da bude ravnomerno elegantan i skroman. Slobodno se opredelite za neki inovativni moderan dizajn nameštaja. Dekoracije poput jastuka, ogledala i stočića, u urbanom dekoru često zahteva umetnički i kreativan izraz – dodajte malo elegantnih geometrijskih figura ili vintidž predmeta sa tradicionalnim ornamentima.

Šabi šik

Šabi šik dekor naglašava vintidž elemente kako bi rekreirao izgled buvljaka. Nameštaj karakteriše njegov ostareli izgled, sa istrošenom drvenom kompozicijom prekrivenom peskovitom bojom mleka, kako bi se naglasio izgled iznošenosti i pohabanosti.

Dekorativni akcenti bi trebalo da budu meki i bogati, često sa dramatičnim doživljajem, kako bi se sveukupni dizajn približio savremenim standardima. Iako su standardne boje šabi šika peščano bela, oker i pastelne nijanse, slobodno možete uvesti i neke žive boje da malo razdrmate prostor.



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.