6 faktora koje obavezno morate ispuniti u malom dnevnom boravku

6 faktora koje obavezno morate ispuniti u malom dnevnom boravku

Upravo ste se uselili, a dnevni boravak vaše nove kuće više liči na pustinju Saharu nego na prostor u kome planirate da se opustite posle dugog radnog dana. Znamo, osećaj je frustrirajući, ali bilo bi još gore ako biste ga dekorisali na pogrešan način... Ovo se odnosi na sve dnevne boravke, ali danas ćemo poseban osvrt napraviti na one koji ne raspolažu velikom kvadraturom. Drugim rečima, tema bloga su male dnevne sobe, mada i stanari velikih mogu u ovom blogu dobiti poneku korisnu informaciju

Uzmite u obzir novčane izdatke koje ćete imati tokom opremanja i uređenja dnevne sobe i godine u kojima će vas nameštaj služiti. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da o dekoraciji razmišljamo smireno, zar ne? Zatim sledite naš savet i vaša mini dnevna soba će izgledati maksimalno lepo, a pritom će biti maksimalno funkcionalna.

1.Veličina nameštaja je bitna

Veličina može učiniti čuda kada je u pitanju vizuelni efekat prostora dnevne sobe. Komadi koji su previše glomazni imaju tendenciju da pojedu sobu, pa stručnjaci savetuju da se odlučite za niske sofe, a idealno bi bilo da uzmete dvosed. Pomoći će vam i stočići koji ne zauzimaju puno, kao i dodaci poput pufova, koji vam takođe nude udobno mesto za sedenje ili oslonac za noge kada vam zatreba.

2.Izaberite funkcionalne komade

Ako želite da  dekorišete mali prostor, najrazumnije je da odaberete komade koji su funkcionalni. Tako ćete maksimalno iskoristiti sve njihove mogućnosti. Na primer, takav vam je stočić sa skrivenim prostorom za odlaganjem. Na ovaj način nećete pretrpati dnevnu sobu sa previše nameštaja (a za vikend ćete imati manje prašine za čišćenje).

3.Ne prelazite preko granica

Kada govorimo o tome da prostor ne pretrpavamo nameštajem, mislimo i na dekoraciju. Nemojte misliti da ćete popunjavanjem zidova slikama i predmetima dobiti lepšu sobu, naprotiv! Usredsredite se na odabir jedinstvenih komada koji odražavaju vaš stil i dajte im važnost postavljanjem na strateške tačke. Ogledala su, na primer, slatka, ali i korisna: osim što se u njima možemo ogledati, ona reflektuju svetlost, čineći da okruženje izgleda prostranije i svetlije.

4.Birajte eklekticizam

Ponekad, kada želimo da brzo obavimo posao ili smo pomalo zbunjeni kako da dekorišemo prostor, odlučimo da sav nameštaj kupimo na istom mestu i u istom stilu. Velika greška!! Jedino što ćemo ovako postići je monoton i dosadan prostor. Rešenje? Kombinujte teksture i završne obrade sa određenim opsegom boja kao osnovom. Tada je samo pitanje dodavanja malih akcenata u boji koji prostoru daju dozu stila koji tražite…

5.Budite pažljivi sa bojama

Još jedna tipična greška prilikom dekorisanja dnevne sobe je izbor pogrešne palete boja. Pravilo? Mali prostori = hladne boje poput sivih, zelenih i plavih boja. U stvari, siva je neutralni ton koji možete kombinovati sa drugim bojama kako biste prostoru dali malo gracioznosti. Naravno, ne zaboravite da plafon okrečite u tonu koji je svetliji od zidova kako bi prostor izgledao veći.

6.Zavese visoko

Ako želite da plafoni deluju viši nego što jesu, postavite zavese blizu njih. Što ih više okačite, to je veća vizuelna amplituda prostora. Birajte prirodne materijale poput pamuka i tople boje poput senfa (odlično se kombinuje sa sivom zidova i neutralnim tonovima uopšte).

 

Napomena

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.

 Fotografije su ilustrativnog karaktera.

 Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.

 Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.

 Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.

 Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.

 U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.