5 ideja kako da postignete vesele ambijente u dnevnom boravku koji ste okrečili neutralnom bojom

5 ideja kako da postignete vesele ambijente u dnevnom boravku koji ste okrečili neutralnom bojom

Dnevne sobe su prostorije u kojima provodimo veliki deo dana – to jest, veliki deo vremena koje provodimo u kući. Iz tog razloga, veoma je bitno da njihova dekoracija bude usklađena sa njihovim zadatkom. A zadatak im je... Pa, ima ih više.
Za početak, potrebno je da zadovoljavaju potrebe svih ukućana: od onih koji vole da se izvale na kauč i opuštaju uz TV, preko onih kojima dnevna soba služi za čitanje i slušanje muzike, pa do onih kojima je ova prostorija sinonim za okupljanje dragih ljudi.

Upravo zbog toga i jeste važno da, između ostalog, i boje koje su prisutne u dnevnom boravku, budu svima po volji i po, što bi se reklo, guštu. I upravo zbog toga najčešće i biramo neutralne boje, neupadljive i nenametljive – jer samo tako i možemo biti sigurni da, ako ništa drugo, nećemo doći u situaciju da nekome bodu oči.

I tu se neretko desi da odemo u krajnost i pretvorimo dnevni boravak u bledunjavu, anemičnu, a bogami ponekad i sterilnu prostoriju, koja, priznajmo, nikome nije po ćefu

A često nam je potrebno samo malo da tu zamku izbegnemo i da, u zavisnosti od preferenci stanara, napravimo veseo, radostan, smiren, opuštajući, elegantan ili ekstovertan ambijent.

Od nas danas 5 ideja u boji koje vam mogu pomoći ako ste i sami u situaciji da želite da promenite boje i duh prostora, a da zadržite osnovno polazište, to jest, zidove i krupne komade nameštaja u neutralnim bojama.

1.Toplo, toplije, crveno - Vesele boje za dnevnu sobu

Ako volite tople ambijente i ako sebe i svoje ukućane smatrate hrabrim osobama – makar kada je u pitanju dekorativna hrabrost – onda je izbor tekstila crvene boje pravi izbor za vas. Kada kažemo tekstila, mislimo na tepihe i ukrasne jastuke, ali i na kauče, fotelje i sofe presvučene crvenim meblom. Ipak, da ne biste preterali u žaru, preporučujemo vam da „razbijete ovo crvenilo“ nekim zelenim detaljima, ako je ikako moguće, kućnim biljkama. Tako ćete u dnevnu sobu, pored veselih boja, uneti i život

2. Toplo i vitalno = žuto

Žuta boja je alternativa onima koji crvenu smateaju previše drksom i agresivnom: topla je i vedra, a opet ne budi na isti način kao crvena, već više dela kroz optimizam i razdraganost. Pošto je manje riskantna od crvene, ovu boju možete kombinovati sa raznim detaljima: plavim, zelenim, crvenim... Rezultat će uvek biti suštinski ist: božanstven ambijent!

 

3.Kad je mnogo belo, neka bude i mnogo šareno

Znamo da prethodni podnaslov zvuči pomalo čudno, ali kada ga pojasnimo, imaće i te kako smisla . Naime, poenta je da ako želite da vam sav krupan nameštaj, kao i zidovi dnevnog obravka, budu bele ili neke druge neutralne boje, onda se potrudite da prostor ukrasite šarenim detaljima: jastučićima u bojama, tepihom veselih boja, fotografijama i slikama na zidovima, veselim lampama... U suprotnom, otići ćete u dosadu i monotoniju jer će prostor biti takav

4.Krečenje dnevne sobe u dve boje

Naravno, ako se odlučite za upečatljiv dezen, kao što je ovaj plavo-beli nameštaj za sedenje, onda vam ne treba još mnogo dodatnih pomagala. Ipak, povedite računa da je tako smela estetika usklađena sa svim ukućanima, jer nije lako svaki čas menjati nameštaj za sedenje 

5.Drvene grede zlata vredi

OK, ova opcija je izvodljiva samo u slučaju da živite u potkrovlju. Pogađate, mislimo na lepotu drvenih greda. Ako imate tu sreću da su grede u vašem domu vidljive, sačuvajte ih u boji drveta, a ostatak dekoracije izaberite u nekoj boji prirode: idealno zelenoj  Videćete, izgledaće vam kao da ste u najprirodnijem ambijentu koji je ipak tvorevina čoveka 

 

Napomena

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.

 Fotografije su ilustrativnog karaktera.

 Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.

 Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.

 Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.

 Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.

 U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija. 

 

Izvor: Mi Casa Revista