3 razloga i 30 primera zašto igra sive i zelene boje u dnevnim sobama izgleda savršeno

3 razloga i 30 primera zašto igra sive i zelene boje u dnevnim sobama izgleda savršeno

Siva je jedna od najpopularnijih boja koja se lako kombinuje i usklađuje sa drugim bojama. Zbog toga, ova boja je odličan izbor za svaki prostor. Ali siva dnevna soba može izgledati previše dosadno, hladno i bezlično. Zato je važno dodeliti joj pravog partera.

U jednom od prethodnih blogova smo vam pisali o kombinovanju sive sa drugim bojama, a danas ćemo sa vama podeliti primere sive i zelene.

 

Ako se pitate zašto baš zelene, reći ćemo vam da su 3 raloga za to.

Prvi razlog je zato što različite nijanse zelene čine da prostor različito i vibrira: može biti smeo, svež, vitalan, kreativan ali i odmeren i umirujući.

Drugi razlog je taj što zelena podseća na svet prirode koji je svuda oko nas, iako ga često zanemarujemo, i savršena je boja za sve koji žele da stvore ambijent koji podseća na spoj sa prirodom.

Treći razlog što smo izabrali ove primere je taj što su siva i zelena prirodna kombinacija, pogodna za skoro svaki dekorativni stil, od baroknog ili čak noara, preko art deco stila, do skandinavskog, čija je glavna osobina svetlost.

Izaberite onoliko nijansi sive koliko želite

Neutralne ili tamnije? Odaberite nijanse sive po vašoj želji i volji: od vrlo svetlih, laganih i suptilnih do tamnih nijansi koje gotovo da se približavaju crnoj, da biste stvorili ambijent koji želite. Taj izbor će biti savršen prvi korak, to jest savršena osnova za dalje dekorisanje vašeg prostora.  Zatim izaberite zelene boje koje vam se sviđaju: smaragd, menta, žalfija, zelena jabuka, maslinasto, boja trave… Izbor neka bude na vama i neka zavisi od vašeg ukusa i ambijenta koje želite da napravite.

Kako sivu dnevnu sobu obogatiti nijansama zelene?

Zelena je, kao što već rekosmo, živa boja koja će osvežiti svaku sobu! Postoji toliko načina da je dodate u svoj sivi dnevni boravak.

Prvo, odlučite koju nijansu želite: smaragdna, žalfija, maslinasta, mint, tamnozelenu bilo koju drugu. Sigurni smo da to znate, ali ćemo ponoviti: što je svetlija boja koju izaberete, to će soba izgledati svežije, a ako odaberete tamno zelene akcentovane detalje, koje će doprineti elegantnom izgledu prostora, znajte da ćete dobiti upečatljiv ambijent koji odiše stilom. U ovom slučaju, naravno, pazite da ne “zatvorite” prostor i da od svog dnevnog boravka ne napravite tamnu sobu.

Ako ste spremni za radikalna rešenja, onda se odlučite za zeleni akcentovani zid ili čak nekoliko zidova, ili pak izaberite izvanredan zeleni zidni mural. Zeleni nameštaj i jastuci su još jedna odlična ideja da napravite osvežavajući ambijent; zelene draperije i lampe u nijansama koje vam se dopadaju takođe su odlična ideja, naročito ako ne želite da trošite puno novaca ili ako niste sigurni u svoj izbor. Ove detalje možete promeniti u slučaju da se umorite od njih. Na kraju, postoji još jedan veoma originalan i svima dostupan način da svoj dom uobličite lepotom zelene boje. Pogađate koji? Kućne biljke! One su, pored toga što predstavljaju veoma upečatljiv zeleni ukras, veoma zdrav način da ulepšate svoj prostor. A o tome kako se biljke slažu sa sivim enterijerima… E, o tome već nema potrebe ni reč da vam kažemo :)