20 kuhinja u raznim bojama kojima se pinterest divi

20 kuhinja u raznim bojama kojima se pinterest divi

Kuhinja je, bez sumnje, centar svakog doma. Iako, priznajemo, ne pridaje joj isti značaj svaki pojedinac, kroz istoriju, ona nikada nije gubila svoju vrednost – makar tako tvrde dizajneri enterijera. Osnovni razlog je taj što se u kuhinji priprema hrana – makar nam to tako objašnjavaju psiholozi. A hrana, eh.. Hranom dočekujemo i pratimo život. Hranom ga ulepšavamo i sebi i drugima, i naravno, hrana nam služi da se održimo u životu.

I baš zato što se u kuhinji odvijaju „životno važne stvari“ bitno je da ova prostorija bude lepa i, naravno, funkcionalna: da se ispoštuje trougao šporet-sudopera-frižider, da poseduje dovoljno prostora za rad i skladištenje i da, ako je ikako moguće, sadrži i prostor za druženje. A kada je u pitanju lepota ove prostorije, tu je kriterijuma previše za deset, a nekmoli za jedan blog. Zato ćemo se mi danas fokusirati na boje, koje, priznaćete, i te kako utiču na lepotu prostora. Nemojte očekivati neke stroge kriterijume kada je u pitanju izbor boja kuhinje, makar ne od nas. Jer, kriterijume će vam nametnuti veličina vaše kuhinje, količina svetlosti koja do nje dopire, količina elemenata i njihova glomaznost, i naravno, vaš ukus i stil.

Mi ćemo vam samo reći da bela, bež, krem, siva, plava, crvena, žuta i zelena zaista prijaju kuhinjama. Svaka od ovih boja ima svoje nijanse koje mogu izgledati drugačije, ali sve pomažu u stvaranju toplog i ugodnog prostora. Veruje se da će toplije boje podstaći bolji apetit i često su odlična opcija za kuhinje. S druge strane, hladne boje deluju opuštajuće, pa su i one prilično dobar izbor. Važno je samo “razbiti ih” nekim toplim detaljima. Većina ljudi započinje dan u svojim kuhinjama, a bela zaista može energizovati prostor. Daje osećaj svežine i čistoće, a potpuno bela kuhinja zaista će vas probuditi u trenutku kad u nju zakoračite. Naravno, ko belu boju doživljava kao preterano sterilnu, uvek ima na raspolaganju druge boje – od bež do crne - koje mogu poslužiti za pravljenje raznih kombinacija.

Nadamo se da smo svoju tvrdnju o bojama u kuhinji potkrepili kroz ovih 20 fotografija kuhinja koje je Pinterest proglasio najlepšima. Savetujemo vam da odaberete par vama interesantnih i lepih, jer nikad se ne zna: možda će vam baš ove sezone poslužiti kao inspiracija!?

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera, služe da daju savet o najboljem načinu kombinovanja boja i nijansi u enterijeru.
Fotografije su ilustrativnog karaktera.
Fotografije nekog lepog enterijera sa lepom bojom na zidu u tekstovima na blogu služe samo kao inspiracija.
Sama nijansa boje na zidu na fotografijama zavisi i od osvetljenja, rezolucije, štampe, monitora i drugih parametara.
Sami proizvođači boja ne daju informaciju o konkretnim nijansama na ovakvim fotografijama i prilično je teško izabrati nijansu boje na osnovu fotografije.
Drugačije vizuelno ista boja izgleda uživo na zidu nego na fotografijama iz blogova.
U ton kartama raznih proizvođača boja u našim farbarama na raspolaganju su stotine nijansi boja, pa je jedini mogući put izbor na licu mesta i okvirno vizuelno upoređivanje sa nekom sa fotografija.


Izvor: Vogue