Tragovi preklapanja poteza

Stanje koje nastaje kada se tokom nanošenja farbe ili boje preklope vlažni i suvi slojevi što dovodi do neujednačenog izgleda i nejdenake debljine sloja.

UZROCI

Predugo zadržavanje na jednom delu tokom farbanja; previše toplote ili promaja tokom nanošenja koje dovode do brzog gubitka razređivača i bržeg sušenja, što prouzrokuje povećanu debljinu premaza na svim mestima preklapanja; previše porozna površina; korišćenje neodgovarajućeg razređivača. Sem ukoliko se ivica ne održi vlažnom, vraćanje četke na polu-osušeni deo će duplirati debljinu premaza i dovesti do pojave sjajnih delova.

REŠENJE

Kako bi se sprečili tragovi preklapanja poteza, ravnomerno premazati još jedan sloj farbe. Ako je završni sloj relativno transparentan ili je površina previše porozna, treba naneti i drugi sloj ili sloj prajmera. Da bi se izbegli tragovi preklapanja poteza, farbati u ograničenim zonama kako bi se njihova ivica održala vlažnom. Izbegavati farbanje odozgo nadole, koje dovodi do toga da se jedna zona farbanja ne osuši potpuno pre nego što se pređe na susedni deo. Izuzetak je farbanje zidnih dasaka sa prirodnim mestima prekida. Izbegavati farbanje po toplim ili vetrovitim danima. Ukoliko je to potrebno, dodati i umerenu količinu razređivača.