EFIKASNA SREDSTVA PROTIV VLAGE I BUĐI

STOP KONDENZ – VLAGA I BUĐ NEMAJU ŠANSU!

01

Šta je kondenzacija?

Kondenzacija je proces koji nastaje kada vlaga iz vazduha dođe u kontakt sa hladnom površinom, kao što je prozorsko staklo ili hladan deo zida. Vodena para se pretvara u sitne kapljice vode. U zavisnosti od količine vode u vazduhu, nakupljanje kondenzacije može dovesti i do ozbiljnijih posledica, kao što je pojava buđi.

02

Šta uzrokuje kondenzaciju u mojoj kući?

Kada primetite kondenzaciju u vašem domu, prvi sledeći korak je da identifikujete uzrok. Sve aktivnosti koje omogućavaju isparavanje vode će povećati vlažnost vazduha u Vašem domu. I uobičajene dnevne aktivnosti kao što su kuvanje, tuširanje ili sušenje odeće u zatvorenom prostoru. Ove aktivnosti oslobađaju vlagu u vazduh, povećavajući nivo vlažnosti i mogućnost kondenzacije. U proseku, četvoročlana porodica proizvodi do 13 litara vodene pare dnevno na gore navedene načine. Sve to mora negde da ode. A može često da završi i kao kondenzacija na zidovima.

Neadekvatna ventilacija obično je primarni uzrok kondenzacije. Nedovoljan protok vazduha sprečava da vazduh opterećen vlagom cirkuliše i pobegne iz imanja, dozvoljavajući mu da se akumulira i povećava šanse za kondenzaciju. Područja sa lošom ventilacijom, kao što su kupatila, kuhinje i sobe sa ograničenom cirkulacijom vazduha, sklonija su problemima vezanim za kondenzaciju.

Temperaturne razlike unutar zgrade takođe mogu doprineti kondenzaciji. Kada topli, vlažni vazduh dođe u kontakt sa hladnijim površinama, kao što su loše izolovani zidovi, vazduh se brzo hladi, izazivajući kondenzaciju.

Koji su znaci kondenzacije u kući?

Kapljice vode na prozorima

Vlažnje mrlje na zidovima

Pojava buđi

Mirisni plesni

Alegrije i respiratorni problemi

Stopkondenz - termopremaz za zidove

StopKondenz termopremaz je najefikasnije rešenje ukoliko je koncentracija vlage izuzetno velika. Termopremaz veoma efikasno onemogućava da se na tretiranim mestima pojavi kondenzacija. Podiže temperaturu najhladnijih delova zida čime sprečava orošavanje i eliminiše uslove za pojavu buđi. Površina koja je obrađena ovim termopremazom toplija je do 5°C od one koja nije premazana. Količina toplote koja se akumulira obezbeđuje da čak i kada je u prostoriji relativna vlažnost do 90%, sprečava kondenzaciju i tako definitivno eliminiše uslove za pojavu buđi.

  • Kako se primenjuje?

    Termopremaz StopKondenz se nanosi jednostavno četkom i nakon sušenja može se prekrečiti standardnim disperzionim bojama na vodenoj bazi. Nanosi se sa unutrašnje strane. Može se prefarbati i tonirati. Na vodenoj bazi. Kako se tačno upotrebljava i kolika je potrošnja? Sadrži čestice mineralnog praha koje imaju osobinu da upijaju toplotu iz prostorije i kasnije je emituju radi zagrevanja hladnih površina. Ne zahteva prethodnu podlogu a može se nanositi i preko stare boje koja se ne ljušti. Površine koje je zahvatila buđ treba oprati vodenim rastvorom varikine (1dl varikine rastvoren u 1/2lit vode). Nanosi se (bez razređivanja) u dva sloja četkom ili valjkom. U kritičnim situacijama preporučuje se nanošenje i trećeg sloja. Prvi premaz treba da obezbedi potpuno pokrivanje površine i minimalnu debljinu sloja. Drugi premaz naneti nakon 4 sata. Posle još 4 sata naneti treći premaz tako da ukupna debljina sloja premaza iznosi oko 1mm. Kada se površina potpuno osuši može se prefarbati standardnim disperzionim bojama. U 2 premaza bez razređivanja potrošnja je 0,7 lit/m². U 3 premaza potrošnja je 0,9 lit/m². Kada je razređen sa 10-15% vode radi lakšeg nanošenja, obavezno se nanosi u tri sloja, uz potrošnju 0,7 lit/m².

Uz Stopkondenz termopremaz, preporučujemo: