Sitne pukotine

Vrsta nedostatka farbe kod koga se na njenoj površini pojavljuje mnoštvo pukotina u vidu tankih linija. Eventualno može dovesti do dubljih pukotina. Odlikuje se rasporedom u vidu kratkih i uzanih pukotina na gornjem sloju farbe.

UZROCI

Obično nastaje kada boja počne da gubi elastičnost. Donji slojevi brojnih premaza postaju krti i više se ne šire i ne skupljaju u skladu sa promenama temperature i vlažnosti. Na drvetu se javljaju ispupčenja koja prave pritisak i prekidaju vezu između slojeva što dovodi do formiranja ovakvih pukotina. Do njihove pojave na nezaštićenom drvetu dolazi zbog razdvajanja. Loša površinska priprema i loše tehnike nanošenja takođe mogu dovesti do pojave pukotina.

REŠENJE

Sloj odvojene boje ukloniti špahtlom i žičanom četkom, a zatim šmirglom izglačati povšinu. Poravnati neravne delove koji se ne mogu ukloniti glet masom za spoljnu upotrebu. Ukoliko su u pitanju višestruki slojevi premaza, ukloniti svu boju do golog drveta kako bi se izbegle neravnine na površini koje mogu dovesti do pojave dodatnih pukotina. Na površinu drveta naneti prajmer kako bi se dobila homogena površina bolje prijemčivosti. Pokrivni premaz naneti kvalitetnom bojom za spoljašnju upotrebu.