Plesni

Gljiva mikroskopke veličine koja raste na organskim podlogama, uključujući i one koje su ofarbane. Promena boje zbog plesni, koja podseća na prljavštinu, nastaje ishranom gljivice koja se hrani uljem iz farbi ili sredstvima za zgušnjavanje premaza od lateksa. Gljive se takođe hrane hranljivim materijama iz podloge ispod sloja boje.

UZROCI

Plesan brže raste na toplim i vlažnim mestima sa lošom cirkulacijom vazduha i malo direktne sunčeve svetlosti. Gusto žbunje posađeno ispred ofarbane površine može sprečiti protok vazduha i blokirati sunčevu svetlost i tako stvoriti savršenu sredinu za rast plesni.

REŠENJE

Pre farbanja plesan se mora ukloniti kako bi se sprečio njen povratak. Plesni sa površine možete odstraniti tako što ćete je neposredno pre farbanja oribati rastvorom jedne ili dve šolje domaće varikine u galonu tople vode. Kada radite sa varikinom stavite gumene rukavice i nosite zaštitu za oči. Biljke i vegetaciju prekrijte kako bi ih zaštitili od varikine. Ostavite rastvor da stoji na površini 45 minuta, a zatim dobro isperite pijaćom vodom. Na tržištu postoji sve više ekoloških komercijalnih proizvoda bez varikine koji uklanjaju buđ, plesni i alge. Ako radije ne biste koristili varikinu, potražite preporuku u ROMA Company. Kada je površina očišćena, ostavite je da se dobro osuši. Ofarbajte farbom koja sadrži sredstvo za uništavanje plesni.

© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.