Naprsline i pukotine oblika pahulje

Odvajanje premaza obično zbog starenja farbe. Takođe može biti prouzrokovano širenjem ispod sloja krtog premaza. Odmakli stadijum tankih i kratkih pukotina. Napukline u premazu prodiru u potpunosti kroz sloj farbe sve do podloge.

UZROCI

Može se pojaviti na površinama na koje su naneti brojni slojevi farbe, gde donji slojevi izgube svoju elastičnost i ne mogu se širiti i skupljati zajedno sa površinom dok ona reguje na promene temperature i vlažnosti. Kako se na drvetu javljaju ispupčenja, njihov pritisak prekida vezu između slojeva, što dovodi prvo do pojave tankih i kratkih pukotina, a zatim i dubljih i većih. Ukoliko je površina od šperploče ili drveta koje je rezano ucelo, sasvim je moguće da će se pukotine javiti i u samom materijalu. Neadekvatna priprema i zaštita dasaka od iverice i fasadnih dasaka takođe može dovesti do pojave pukotina.

REŠENJE

Pukotine koje prodiru do drveta obično zahtevaju potpuno uklanjanje premaza, ponovnu pripremu i bojenje. U slučajevima kada se pukotine jave iznad šperploče, problem će rešiti obrada špahtlom i šmirglanje zahvaćenih mesta pre pripreme i ponovnog nanošenja premaza. Završni premazi za šperploču trebalo bi da, u najmanjoj meri, budu od 100% akrilnog lateksa, ali najbolji su od elastomera. Ukoliko su pukotine na spojevima drveta velike, zatvoriti ih kvalitetnim akrilnim lateksom ili zaptivnim materijalom tipa elastomera kako bi se sprečio dalji ulazak vlage u slojeve šperploče. Dasku od iverice bi trebalo pripremiti odmah po postavljanju, a zatim naneti kvalitetan premaz kako bi se sprečio prodor vlage.