Ljuštenje: zidovi od cigle

Do ljuštenja obično dolazi zbog eflorescencije, pojave kristalnih soli koje odvajaju farbu od površine ili visoke koncentracije baza u površini koja dovodi do saponifikacije.

UZROCI

Do eflorescencije dolazi ako zidovi od cigala ili betona nisu dobro oprani, tako da se ostaci kao što su hlorovodnična kiselina (koristi se za skidanje suvišnog maltera) ili hloridne soli zadržavaju na površini. Ako se ovakva površina prefarba, sve soli koje ostanu na ciglama absorbuju vlagu, nabubre i izazivaju ljuštenje. Do ljuštenja može takođe doći kada se na površinu sa visokim sadržajem baza (na primer, nepolirani beton) nanese farba na bazi alkida ili ulja. Alkidne smole koje se nađu u kontaktu sa alkalnom površinom mogu dovesti do saponifikacije i pojave sapunjavog sloja između površine betona i alkidnog premaza, što dovodi do veoma lošeg prijanjanja alkidnog premaza.

REŠENJE

Pre ponovnog farbanja ukloniti svu eflorescenciju. Svu farbu koja se osipa ili ima naprsline ukloniti žičanom četkom, šmirglom ili puškom za pranje pod pritiskom. Sve pukotine napuniti zidarskom masom za krpljenje ili sredstvom koje se koristi za zaptivanje pukotina na betonu/cigalama. Ako je ova površina posebno porozna, primeniti prajmer otporan na baze ili punilo za blokove. Namesto prajmera i pokrivnog premaza, naneti dva sloja visokokvalitetnog zidarskog premaza od elastomera.