Ljuštenje: premaz na daskama

Tvrd preliv sličan laku na drvetu koji navodno nastaje tokom fabričkih postupaka glodanja i rendanja uz pregrevanje ucelo rezanog drveta, čime se na površinu izbacuju smole rastvorljive u vodi.

UZROCI

Postoje neslaganja u vezi tačnog uzroka ovog stanja. Ne smatraju svi da je za to kriv postupak glodanja, a neki eksperti veruju da ovaj nedostatak potiče od drugih problema sa drvetom kao što je rezanje ucelo ili degradacija pod uticajem UV zraka.

REŠENJE

Brušenje površine šmirglom pre nanošenja prajmera i farbanja umanjiće površinski napon i obezbediti bolju površinu. Ako površina nije ofarbana, najbolja preporuka je nanošenje prajmera koji zadržava taninsku kiselinu i sprečava izlazak ekstraktiva iz drveta. Moguće je da će biti potreban i drugi sloj prajmera kako bi se zadržale mrlje. Treba da uslede dva sloja završnog visokokvalitetnog premaza od lateksa. Ako je došlo do ljuštenja, pre nanošenja prajmera i završnog premaza ukloniti slojeve premaza puškom za pranje pod pritiskom ili špahtlom. Fasadni zid koji je tek postavljen treba premazati što je moguće brže kako bi se sprečila degradacija UV zracima.

© ROMA Company 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web.