Ljuštenje: betonski podovi

Gubitak prijanjanja farbe koji dovodi do pojave pahuljastih naprslina u farbi ili njenog ljuštenja sa površine betona. Često je posledica sredstava za stvdnjavanje koja se dodaju u beton ili baza iz betona koje na površinu privlači voda i koje pošto voda ispari tu ostaju u obliku kristala (eflorescencija), pritiskaju sloj boje i dovode do njenog ljuštenja.

UZROCI

Kroz betonske podove u podrumima prolazi vlaga, što je često slučaj sa podovima koji su postavljeni direktno na površinu zemlje i bez barijere za vlagu, tako da oni boju ne zadržavaju dobro. Do ove pojave takođe dolazi kada se pokrivni premaz nanosi na gole betonske podove koji nisu ispolirani i pravilno tretirani tokom sušenja. Još jedan uzrok mogu biti alkidne smole iz premaza za pod koje dolaze u dodir sa baznom betonskom površinom, međusobno reguju pri čemu dolazi do saponifikacije i nastanka sapunjavog sloja između betonske površine i alkidnog sloja što dovodi do veoma lošeg prijanjanja i mekoće alkidnog sloja. Pored toga, ako su tokom farbanja poda prisutne masnoće, uljani vosak i nečistoće, takođe može doći do ljuštenja.

REŠENJE

Otpalu boju ukloniti špahtlom i, po potrebi, hemijskim skidačima. Kako bi se očistio pod, oribati ga toplom vodom i jakim rastvorom deterdženta. Izbegavati blage deterdžente za pranje sudova pošto sadrže sastojke za omekšavanje kože koji utiču na prijanjanje boje. Dobro isprati. Neka se površina suši nekoliko dana. Uporne masnoće mogu nastaviti da se podižu ka površini, i u tom slučaju moguće je da će biti potrebno ponovno ribanje. Glatke površine moraju se ispolirati kako bi mogle da prime novu boju. Upotrebiti rastvor za poliranje betona i obavezno pažljivo pratiti uputstva i nositi svu zahtevanu zaštitnu opremu (naočari, gumene rukavice, zaštitno odelo itd.). Alternativa korišćenju rastvora za poliranje jeste iznajmljivanje mašine za brušenje podova iz lokalne farbare. Ponovo, pratiti sve bezbednosne mere kada koristite ovakvu opremu. Očistiti pod kako bi se uklonili ostaci. Površina dobro ispoliranog poda trebalo bi da ima teksturu finog papira za šmirglanje. Pre ponovnog farbanja, naneti prajmer otporan na baze. Koristiti premaz koji je posebno formulisan za betonske podove kako bi postigli neophodno prijanjanje, trajnost i otpornost na abraziju kakve se zatevaju za ove površine.