Ljuštenje: azbestne zidne ploče

Gubitak prijanjanja boje na azbestnim zidnim pločama (takođe poznatim kao azbestno cementne zidne ploče) koji dovodi do pojave pahuljastih naprslina u farbi ili njenog ljuštenja sa površine.

UZROCI

Azbestne zidne ploče obično veoma dobro drže farbu po njenom nanošenju zbog toga što se takva podloga ne širi niti se skuplja sa promenama temperature. Međutim, posle višegodišnjeg habanja, na azbestnim zidnim pločama može nastati površinski sloj finog praha koji je sličan prahu krede i koji dovodi do ljuštenja boje. Do ljuštenja takođe može doći ako površina pre farbanja nije bila dobro očišćena od ulja i nečistoća.

REŠENJE

Isprati sav prah. Odvojenu boju ukloniti puškom za pranje pod pritiskom. Zbog dobro dokumentovanih opasnosti po zdravlje povezanih sa udisanjem čestica azbestne prašine, površinu ne treba tretirati špahtlom ili šmirglom. Pošto ste uklonili odvojenu boju i površina se potpuno osušila, upotrebite akrilni prajmer ili zidarski kondicioner kako biste zatvorili površinu, a potom nanesite sloj lateks farbe vrhunskog kvaliteta. Ukoliko ima azbestnih ploča koje se raspadaju ili su polomljene i koje se moraju zameniti, obratite se obučenom inženjeru ili tehničkom licu za zaštitu životne sredine koji će proceniti opasnost i ukloniti materijal u skladu sa propisima lokalne kancelarije za javno zdravlje.