Ispiranje surfaktanata

Proces ispiranja do koga dolazi kod boja od lateksa pod određenim uslovima sušenja. Ovaj proces dovodi do taloženja surfaktanata na površini sloja farbe koji ostavljaju zamrljane i za oko neprijatne fleke bež boje.

UZROCI

Farbanje po hladnim i vlažnim uslovima ili neposredno pre nego što oni nastupe, kao što je vreme kasnog popodneva ili neposredno pred kišu. Do ispiranje može doći i ako se vlaga nakupi na svežoj boji pre nego što se dobro osuši.

REŠENJE

Izbegavati farbanje u hladnim i vlažnim uslovima, u kasno popodne ili ako se predviđa kiša. U slučaju da dođe do ispiranja surfaktanata, vremenski uslovi će u većini slučajeva otkloniti njegove vidljive efekte. Ukoliko je neophodno pranje (a posebno ako su ta mesta zaštićena od vremenskih uslova) uradite to samo pošto se površina osuši i slegne i pre nego što nastupi kondenzacija u večernjim satima. Kako bi se ubrzao postupak pranja, poprskati finim magličastim mlazom sa baštenskog creva. U velikom broju slučajeva, najbolje rešenje je ne preduzimati ništa i pustiti da sve ide prirodnim tokom. Surfaktant neće naneti nikakvu štetu, a vreme će rešiti problem.