Curenje taninske kiseline

Mrlje koje potiču iz čvorova na mekom drvetu kao što su kedar, sekvoja i mahagoni uglavnom prouzrokuje vlaga i nedovoljna količina prajmera. Određene vrste kedra i sekvoje "krvare" kroz boju. Vlaga kroz sloj farbe prenosi obojene ekstraktive rastvorljive u vodi (taninska kiselina) koji se nalaze u drvetu. Fleke su uočljivije kada se koriste svetle ili srednje tamne boje.

UZROCI

Kiša, rosa, vlaga ili oštećena drenaža na krovu koje dovode do probijanja vode iz prednjeg dela fasade kroz sloj farbe posledično uzrokuju difuzne promene u boji. Kada voda prodre u prostor iza fasade dolazi do propadanja ili prugaste diskoloracije.

REŠENJE

Locirati izvor vlage i preduzeti korektivnu aktivnost za njegovo eliminisanje. Ukloniti otpalu ili popucalu zaptivnu masu i popraviti je kvalitetnom masom koja na puca, ne skuplja se niti gubi adhezivnost. Očistiti zapušene slivnike i oluke. Upotrebiti proizvod trgovačkog kvaliteta koji se preporučuje za uklanjanje fleka od tanina/taninske kiseline sa spoljnog drveta. Zatražiti preporuku u lokalnoj nezavisnoj farbari. Postarati se da površina bude čista i suva (sačekati najmanje 48 sati) pre nanošenja premaza. Na suvo drvo naneti prajmer za spoljnu upotrebu koji je formulisan za zaptivanje fleka. Ako su fleke jake, moguće je da će biti potrebna dva sloja prajmera. Većina mrlja od taninske kiseline će za sedam dana proći kroz prvi sloj prajmera. Ako se mrlje ponovo jave, ponovo naneti prajmer na zamrljano mesto, ostaviti da se dobro osuši a zatim naneti završni premaz. Na daske ili ivice i krajeve šindri naneti prajmer kako bi se sprečilo prodiranje vlage u drvo. Ako do pojave fleka dođe tokom nanošenja, blago išmirglati i ponovo naneti prajmer pre nanošenja poslednjeg sloja. I pored svih mera predostrožnosti, najverovatnije će doći do izvesnog curenja tokom prve godine. Vredi sačekati sa farbanjem tokom ovog perioda i dati vremena vremenskim uslovima da speru ove površinske naslage koje se takođe mogu oprati vodom i deterdžentom.