EFIKASNA SREDSTVA PROTIV VLAGE I BUĐI

STOP KONDENZ – VLAGA I BUĐ NEMAJU ŠANSU!

Pre bilo koje intervencije neophodno je dati što tačniju dijagnozu, odnosno utvrditi prave uzroke prisustva vlage, od kada je prisutna, u kojim uslovima je nastala… Stručno lice će najbrže ustanoviti koji je tip vlage u pitanju i predložiti najbolje rešenje za sanaciju problema.

01

Šta je kondenzacija?

Kondenzacija je proces koji nastaje kada vlaga iz vazduha dođe u kontakt sa hladnom površinom, kao što je prozorsko staklo ili hladan deo zida. Vodena para se pretvara u sitne kapljice vode. U zavisnosti od količine vode u vazduhu, nakupljanje kondenzacije može dovesti i do ozbiljnijih posledica, kao što je pojava buđi.

02

Šta uzrokuje kondenzaciju u mojoj kući?

Kada primetite kondenzaciju u vašem domu, prvi sledeći korak je da identifikujete uzrok. Sve aktivnosti koje omogućavaju isparavanje vode će povećati vlažnost vazduha u Vašem domu. I uobičajene dnevne aktivnosti kao što su kuvanje, tuširanje ili sušenje odeće u zatvorenom prostoru. Ove aktivnosti oslobađaju vlagu u vazduh, povećavajući nivo vlažnosti i mogućnost kondenzacije. U proseku, četvoročlana porodica proizvodi do 13 litara vodene pare dnevno na gore navedene načine. Sve to mora negde da ode. A može često da završi i kao kondenzacija na zidovima.

Neadekvatna ventilacija obično je primarni uzrok kondenzacije. Nedovoljan protok vazduha sprečava da vazduh opterećen vlagom cirkuliše i pobegne iz imanja, dozvoljavajući mu da se akumulira i povećava šanse za kondenzaciju. Područja sa lošom ventilacijom, kao što su kupatila, kuhinje i sobe sa ograničenom cirkulacijom vazduha, sklonija su problemima vezanim za kondenzaciju.

Temperaturne razlike unutar zgrade takođe mogu doprineti kondenzaciji. Kada topli, vlažni vazduh dođe u kontakt sa hladnijim površinama, kao što su loše izolovani zidovi, vazduh se brzo hladi, izazivajući kondenzaciju.

Koji su znaci kondenzacije u kući?

Kapljice vode na prozorima

Vlažnje mrlje na zidovima

Pojava buđi

Mirisni plesni

Alegrije i respiratorni problemi

Kako se rešiti kondenzacije?

Smanjenje aktivnosti koja stvara vodenu paru i povećava nivoe vlažnosti bi donekle doprinelo smanjenju kondenzacije. Međutim, to nije uvek realno. Dakle, koje praktične korake možete preduzeti da sprečite kondenzaciju u kući?

Poboljšanje ventilacije može biti praktičan prvi korak

Izolacija je još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir. Neadekvatna izolacija može doprineti temperaturnim razlikama između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja, kondenzaciji prozora i drugih površina. Ulaganje u izolaciju zidova i potkrovlja može stvoriti stabilniju unutrašnju temperaturu i smanjiti verovatnoću kondenzacije. Ulaganje u termoizolaciju je svakako velike korisiti ali svakako nije mala investicija.

Stop Kondenz - Apsorber vlage

Apsorber vlage je efikasno i jednostavno rešenje za eliminaciju suvišne vlage u svim prostorijama. Bešuman, neupadljiv, ne troši nikakvu energiju. Apsorber vlage je plastična kutija (dimenzija 16 x 20cm, visine 14cm) koja se postavi na bilo kom mestu u prostoriji, i ukoliko ima suvišne vlage, apsorbuje je i sakuplja u donjem, providnom delu posude.

U gornjem delu apsorbera nalazi se tableta sa higroskopnom solju (kalcijum-hlorid) koja prirodnim putem vezuje samo suvišnu vlagu iz vazduha (kada je relativna vlažnost vazduha veća od 65%).

Karakteristike:

Ne troši energiju, ni struju

Ne ispušta nikakav miris niti paru

Sprečava pojavu kondenzacije i buđi

Isušuje vlažne zidove u nedovoljno ventilisanim prostorijama

Sprečava pojavu plesni

Sprečava pojavu neprijatnog mirisa

Sprečava nastanak bakterija koje izazivaju alergije

Stvara idealnu klimu za astmatičare i reumatske bolesnike

Štiti osetljive elektronske uređaje

ŠU slučaju poplave, ubrzava proces isušivanja zidova

Kako funkcioniše?

Stalnim korišćenjem apsorbera vlage preventivno se čuva zdravlje ukućana i sprečava nastanak astme i alergija. Sprečava pojavu kondenzacije, a samim tim i buđi. Isušuje vlažne podrumske zidove u nedovoljno ventilisanim prostorijama.

Sprečava pojavu plesni, kao i neprijatnog mirisa u ormanima sa odećom. Sprečava nastanak mikrospora buđi i bakterija koje izazivaju alergije i infekcije disajnih puteva. Stvara idealnu klimu za astmatičare i reumatske bolesnike.

Štiti osetljive elektronske uređaje kao što su televizori, računari, kopir aparati, foto aparati i sl. U slučaju poplave u stanu ili pucanja cevi, ubrzava proces isušivanja zidova. Neizostavno potreban uređaj za korišćenje u vikendicama i kamp-prikolicama i čamcima, naročito ukoliko se duže vremena ne koriste. Dovoljno je snažan da eliminiše vlagu iz podrumskih prostorija koje nemaju dovoljnu ventilaciju, u vašim ormarima čuva odeću od neprijatnih mirisa, a elektronske uređaje od kvarova izazvanih vlagom.

Dejstvo jedne tablete u apsorberu vlage traje 1-4 meseca u zavisnosti od koncentracije vlage i temperature vazduha u prostoriji.

  • Način upotrebe:

    Kada se tableta istroši, a posuda sa prikupljenom tečnošću napuni (maksimalno do jednog litra), potrebno je prosuti tečni sadržaj u kanalizaciju (ali ne u septičku jamu), isprati posudu i rešetku, osušiti ih, a zatim staviti novu dopunsku tabletu.

  • Napomena:

    Kada se koncentracija vodene pare u prostoriji spusti do optimalnih 50% – prestaje dejstvo apsorbera vlage, čime je sprečeno preterano isušivanje vazduha u prostoriji. Dejstvo apsorbera se ne može videti trenutno, već nakon nekoliko dana, odnosno nedelja. Pravi rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko meseci neprekidnog korišćenja.

Uz Stopkondenz Apsorber Vlage preporučujemo: