Valjci (veliki) 18-25 cm

Saznaj više + Zatvori -
Pogledaj kao Grid List

6 Rezultata

Set Descending Direction
  1. Hardy - Ručka za valjak
    #0140120825_c
    CENA Od 175 RSD * PDV uračunat u cenu
    Dostupno odmah
    Besplatna isporuka
po strani

Valjci za krečenje su najvažniji alat prilikom krečenja, pri čemu većina majstora poseduje i koristi najmanje desetak različitih valjkova. Valjci za krečenje prodaju se samostalno ili sa drškom, pri čemu cena valjka varira od oko svega 100 dinara do preko 1000 dinara, zavisno od veličine i materijala. Valjcii pružaju najbolji efekat na ravnim, izgletovanim zidovima. Valjak za krečenje troši manje farbe od četke, ali više farbe od kompresora.

Valjak za krečenje: tipovi

Najčešći tipovi valjaka su valjci od poliamidnih vlakana i valjci od poliakrilnih vlakana, pri čemu su česti i valjci koji kombinuju ova dva tipa vlakana. Poliakrilni valjci su nešto pogodniji za akrilne boje, kao i za hrapavije površine, pri čemu su za akrilne boje pogodni i mikrofiber valjci. Poliamidni valjci su otporniji, posebno na rastvarače. Velur valjci su najotporniji na rastvarače i zato se koriste za lakiranje, kao i uvek kada je potrebno da površina bude savršeno glatka. Za rad sa lakovima mogu se koristiti i valjci od prirodne vune.

Što su površine koje se farbaju ravnije, to se koriste valjci za krečenje sa kraćim vlaknima, i obrnuto. Među specijalne vakljke ubrajamo tekstuirane valjke, koji su nepravilnog oblika, tako da ostavljaju određenu šaru na zidu, koja može biti manje ili više primetna. Slični su i valjci za nanošenje teksturnih boja, pri čemu svaki od ovih specijalnih tipova boje sa teksturom podrazumeva i specifičan tip valjka koji se koristi za nanošenje te boje.

Valjak za gletovanje

Gletovanje je veština koje se vremenom stiče, međutim ujedno i veština za koju je potreban određen talenat. Ako niste vični gletovanju, a posebno ako gletujete velike površine, valjak za gletovanje je često bolji izbor od gleterice. Valjak za gletovanje najčešće se izrađuje od poliamidnih vlakana, a jedna od prenosti je i manji utrošak gleta u onosu na rad sa gletericom. Ovaj tip valjka ne prska, sem ako je glet previše redak.

Po čemu se profesionalni valjak za krečenje razlikuje od običnog valjka?

Kupci često smatraju da cena određuje koji je "profesionalni valjak za krečenje" a koji ne, međutim to nije tačno. Skuplji valjci su oni čija vlakna su dobijena komplikovanijih proizvodim procesom i često su takvi valjci najpogodniji upravo za amatere, jer mogu u određenoj meri da kompenzuju manjak veštine. Nekada je upravo za najpovoljnije valjke, kao što je mali valjak za krečenje, potrebna najveća veština. Profesionalci su umešniji kada koriste veliki valjak za krečenje, u korišćenju valjaka sa dugom dlakom, valjaka sa dugom drškom, tekstuiranih valjaka i valjaka za tekstuirane boje, ali cena takvog valjka ne mora biti visoka.