3u1 boje (farbe) za metal

Saznaj više + Zatvori -
Trenutno nema proizvoda u izabranoj kategoriji.

3u1 boje (farbe) za metal

3-u-1 boje obuhvataju u jednom preparatu osnovnu boju, premaz protiv rđe i završni zaštitni sloj. Osnovna boja služi kao premaz koji omogućava prijanjanje boje na metalnu površinu. Premaz protiv rđe štiti metal od korozije i sprečava naknadno stvaranje rđe, posebno na konstrukcijama ili mašinama koje su izložene vlazi. Završni sloj istovremeno igra zaštitnu, ali i estetsku ulogu, tako da su farbe za metal 3u1 estetski na jednako visokom nivou kao kada se komponente 3-u-1 boja primenjuju odvojeno. Boja za metal 3 u 1 najčešće se ne tonira, već se boje prodaju u nekim od najpopularnijih nijansi za metal, često i po 20 različitih nijansi istog proizvoda, kao što je npr. Tessarol

Tri u jedan boje za metal mogu se nanositi valjkom, četkom ili prskanjem. Kada se nanose boje za metal 3-u-1, potrebno je samo skinuti veće komade rđe, a što se bolje gornji sloj rđe skine, to će premaz biti trajniji. Ako se sloj rđe temeljno ukloni, na primer trljanjem žicom, premaz može trajati i preko 10 godina. Farba za ogradu 3 u 1 je tipičan primer proizvoda čija je praktičnost veoma visoka, jer bi velike metalne ograde složenih oblika bilo veoma komplikovano farbati po tri puta. Iako menja tri komponente, farba za metal 3 u 1 ima dobru pokrivnu moć, tako da je jednom litrom proizvoda moguće pokriti i do 12 kvadratnih metara. Boja za metal 3-u-1 veoma se brzi suši, tako da je suva na dodir već posle nekoliko sati. Može se koristiti na svim metalima i legurama, ne samo onim na bazi gvožđa. Jedna od osobina 3 u 1 farbe za metal je i dobro izravnjavanje površine na koju se nanosi, tako da vrlo nepravilne, korodirane površine, mogu posle nanošenja farbe biti veoma ravne. 


Boja za metal 3-u-1 koristi se u spoljnoj sredini, najčešće na konstrukcijama i mašinama kojima je potrebna redovna zaštita svakih nekoliko godina (tipično štite 5-8 godina). Razlog zašto se ne koriste u stanu nije toksičnost, već sama činjenica da korozija u zatvorenom prostoru obično ne poprima te nivoe kao na otvorenom da iziskuje korišćenje 3 u 1 boje za metal. Ove boje mogu se čuvati obično do dve godine, a uz svaku boju deklarisano je koji se razređivač koristi sa njom. Među popularne 3-u-1 boje ubrajaju se proizvodi koji su godinama popularni u našem regionu kao što su Tessarol, Zoralux ili Durlin, dok je Hammerite primer boje zapadnoevropskih proizvođača koje su vremenom postale tražene i kod nas.